Svijet

Zapadna obala: Izraelske snage srušile još dvije palestinske kuće

Palestinski aktivist Fuad al-Amur izjavio je da je izraelska vojska poslala “pismo upozorenja” za rušenje 12 palestinskih zgrada u “zoni C” u Yatti u gradu Hebronu

zraelske snage srušile su dvije palestinske kuće na Zapadnoj obali, prenosi Anadolu Agency (AA).

Još dvije palestinske porodice ostale su bez krova nad glavom.

Izraelski vojnici na području Beyt Ummera u Hebronu srušili su kuću 85-godišnjeg Muhammeda Salima el-Ajlunija i veliku kontejner kuću u kojoj je živjelo oko 30 osoba.

Ajluni je rekao da su izraelski vojnici upali u naselje i opkolili kuću.

“Čak i ako nam sruše kuće 30 puta, mi ćemo ih ponovo izgraditi i nastaviti živjeti na svojoj zemlji”, poručio je Ajluni.

Palestinski aktivist Fuad al-Amur izjavio je da je izraelska vojska poslala “pismo upozorenja” za rušenje 12 palestinskih zgrada u “zoni C” u Yatti u gradu Hebronu.

Izraelske snage pod brojnim izgovorima ruše stambene objekte u Istočnom Al-Qudsu (Istočni Jerusalem) i na Zapadnoj obali.

Palestinske i izraelske delegacije su 1995. godine potpisale takozvani “Drugi sporazum iz Osla” prema kojem je okupirana Zapadna obala podijeljena u tri zone.

Zona “A” prostire se na 18 posto teritorije Zapadna obale i administrativnu i sigurnosnu vlast imaju Palestinci. Zona “B” čini 21 posto Zapadne obale i u njoj su podijeljene administrativne i sigurnosne ingerencije. Treća i najveća zona “C” pokriva 61 posto Zapadne obale i u potpunosti je pod kontrolom Izraela.

Lokalni izvori navode da su samo u 2019. godini izraelske snage uništile 538 palestinskih domova i stambenih objekata u Istočnom Al-Qudsu i na Zapadnoj obali s obrazloženjem da su izgrađene u zoni “C”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh