Svijet

Ambasador Palestine u Srbiji za AA: Jedino rješenje da Izrael odmah obustavi ratne operacije protiv našeg naroda

Ambasador je naveo da od međunarodne zajednice očekuje da se više i ozbiljnije angažuje na iznalaženju rešenja ovog problema i da “odmah interveniše i zaustavi izraelsku agresiju protiv našeg naroda”

Jedino rešenje situacije je da Izrael odmah obustavi ratne operacije protiv našeg naroda i dozvoli da međunarodne institucije deluju sa ciljem iznalaženja rešenja te krize, izjavio je ambasador Palestine u Srbiji Mohammed Nabhan za Anadolu Agency (AA).

“Jedino rešenje te situacije je da Izrael odmah obustavi ratne operacije protiv našeg naroda i dozvoli da međunarodne institucije deluju sa ciljem da se saniraju posledice ove agresije i onda da se pristupi pregovorima pod adekvatnim međunarodnim pokroviteljstvom radi iznalaženja rešenja te krize”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, to podrazumeva povlačenje Izraela sa svih palestinskih okupiranih teritorija i uspostavljanja palestinske države koja obuhvata Zapadnu obalu i oblast Gaze i Istočni Al-Quds (Jerusalim) i rešenje problema palestinskih izbeglica.

“Jedino tako možemo imati mir i bezbednost za Palestinu i za Izrael. Bez toga neće biti ni mira ni bezbednosti na Bliskom Istoku pa ni šire”, ocenio je.

Ambasador je naveo da od međunarodne zajednice očekuje da se više i ozbiljnije angažuje na iznalaženju rešenja ovog problema i da “odmah interveniše i zaustavi izraelsku agresiju protiv našeg naroda”.

“Naš narod više decenija pati od izraelske konstantne agresije. Izrael i dalje okupira našu zemlju i negira naše pravo na formiranje naše države. Znate, nakon više decenija borbe i patnji, mi smo sa Izraelom potpisali 1993. godine sporazume u kojima stoji da imamo pravo da proglasimo palestinsku državu na celu Zapadnu obalu i oblast Gaze sa Istočnim Al-Qudsom kao glavnim gradom”, dodao je.

Kako je dalje objasnio, oni su kršili taj sporazum i još uvek ne daju da stupi u snagu.

“Međunarodne institucije, uključujući Generalnu skupštinu Organizacije Ujedinjenih nacija i Savet bezbednosti ne mogu da nateraju Izrael da to rešenje sprovodi. U tome Izrael nažalost uživa zaštitu pojedinih velikih sila kao što je SAD koji mu daju oružja kojima ubija našu decu i civile i štite njega od međunarodne kazne”, izjavio je.

Ambasador je poželeo svim ljudima mir i blagostanje.

“Želim svim ljudima bez obzira u kojoj zemlji žive mir i blagostanje, a našem narodu u ovim teškim trenucima želim da su živi i zdravi i da ova izraelska agresija da prestane odmah, a našim prijateljima, srpskom narodu želim da sto pre prebrodi ovu pandemiju i da se vrati normalnom životu i da nastavi da gradi svoju zemlju i mir sa susedima, jer samo sa mirom se može graditi život na ovim prostorima”, zaključio je


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh