Politika

Sadiq Khan uoči lokalnih izbora: Imam plan za oporavak Londona

Gradonačelnički i lokalni izbori u Engleskoj trebali su se održati prošle godine, ali su odgođeni za 6. maj zbog situacije koju je izazvala pandemija koronavirusa

Sadiq Khan, aktuelni gradonačelnik Londona, izjavio je kako ima plan za oporavak britanske prijestolnice od “razornih” posljedica Brexita i pandemije koronavirusa ukoliko pobijedi na narednim lokalnim izborima 6. maja.

Kandidat Laburističke stranke za gradonačelnika Londona je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) izjavio da će uveliko promovisati svoj grad kako bi se izašao iz trenutne situacije.

“Mislim da je kombinacija Brexita i ove grozne pandemije pogubna za preduzeća u Londonu i širom zemlje, posebno za one koji se bave maloprodajom, ugostiteljstvom, kulturom i turizmom. U posljednjih godinu dana izgubili smo više od 300.000 radnih mjesta u Londonu, a više od milion stanovnika Londona je trenutno na prinudnom odmoru”, poručio je Khan.

Kako bi riješio sva ova pitanja, gradonačelnik Londona je izjavio kako ima plan koji uključuje zapošljavanje ljudi i pomaganje onima koji su izgubili posao da pronađu novo zaposlenje.

Khan je također rekao da su koristili publicitet i promovisali West End, kvart u centralnom Londonu u kojem su smješteni kulturni centri, pozorišta, restorani, pubovi i kafići, kako bi ljude vratili nakon pandemije.

Podsjetivši da je prošle godine više od 18.000 građana Londona umrlo od posljedica zaraze koronavirusom, Khan je izjavio kako se nada da će zahvlaljujući trenutnom sistemu vakcinisanja i testiranja, zadnje zaključavanje u zemlji biti i posljednje.

Istakao je da će, ukoliko ponovo bude izabran, pomoći centralnom Londonu da se oporavi, uspostaviti razne akademije za zapošljavanje mladih i nastaviti poboljšavati kvalitet zraka u britanskoj prijestolnici.

– Porast napada nožem –

Govorivši i o dramatičnom porastu napada hladnim oružjem (nožem), u kojima je od 1. januara ubijeno najmanje 25 osoba, Khan je rekao kako je to “srceparajuće pitanje”.

“Vrlo je važno biti oštar prema kriminalu”, izjavio je Khan dodajući da je kao gradonačelnik uložio više od milijardu funti (1,38 milijardi dolara) za raspoređivanje dodatnih policajaca u Londonu.

Dodao je da je također gradonačelnik koji je uložio u mlade ljude, obrazovanje, kulturu i sport, pruživši im tako mogućnost da rade konstruktivne stvari.

“Posjedovanje noža ne čini vas sigurnijim, već manje sigurnim”, poručio je Khan te pozvao mlade da osobe koje posjeduju nož prijave policiji.

Više od četvrtine svih napada nožem koje je policija registrovala širom Velike Britanije u 2020. godini pripisani su osobama mlađim od 18 godina.

“Mladim ljudima moramo pružiti nadu”, dodao je Khan, objašnjavajući da su otuđenje, izopačenje i siromaštvo među mnogim složenim razlozima za porast kriminaliteta među mladima.

Rekao je da vlada ne bi trebala više smanjivati državne beneficije jer stvaraju uslove koji dovode do nasilnog kriminala.

– Lokalni izbori –

Gradonačelnički i lokalni izbori u Engleskoj trebali su se održati prošle godine, ali su odgođeni za 6. maj zbog situacije koju je izazvala pandemija koronavirusa.

Građani Londona će moći birati između 20 kandidata za gradonačelnika.

Prema predizbornim anketama, kandidat laburista Sadiq Khan, prvi musliman na čelu Londona, ima podršku 63 posto glasača, dok konzervativac Shaun Bailey uživa 37 posto podrške.

Biračka mjesta će se otvoriti u 07.00 sati po lokalnom vremenu, a zatvoriti u 22.00.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh