Svijet

Preokret u životu najusamljenije žene na svijetu! Živi okružena vukovima i medvjedima, a sada je milijarder uradio nešto o čemu priča svijet

“Najusamljenija žena” na svijetu dobila je novi dom u sibirskim planinama!

Agafija Likova - Screenshot / YouTube

Agafija Likova (76), žena pustinjak, ili, kako su je mnogi nazvali, “najusamljenija“ žena na svijetu koja je od rođenja živjela u zabačenom području sibirskih planina, provela je prvu noć u svojoj novoj kući koju je dobila na poklon od ruskog tajkuna Olega Deripaske.

Agafja je od rođenja bila odsječena od „civilizacije“ pošto je njena porodica 1936. godine pobjegla u sibirsku divljinu da bi izbjegla vjerski progon pod Staljinom.

Njena porodica, religiozni starovjerci, četiri decenije živjela je samostalno i potpuno izolovana od svijeta sve dok prije četiri godine lokalni zvaničnici nisu krenuli u pretragu terena pošto su geolozi uočili njeno domaćinstvo u bespuću sibirske planine Sajan.

Agafja, koja je rođena u tom kraju, sada je prvu noć provela u svojoj potpuno novoj, jednospratnoj brvnari, odmah pored svoje prethodne kuće.

“Hvala Olegu Deripaski za dobrotvornu pomoć i svima koji su radili na izgradnji. Takvu ljepotu su napravili”, rekla je Agafja na svom “zastarjelom” ruskom jeziku.

Direktor rezervata prirode Kakasija Viktor Nepomnjašči kaže:

“Nova kuća je čvrsta, sa toplom verandom i puno prirodne svjetlosti koja prodire kroz njena četiri prozora. Svidjela joj se i u znak zahvalnosti svima koji su joj pomogli, ispekla je malo hljeba i poslužila je uz domaća pića”.

“Svi izuzetno pazimo kada posjećujemo Agafju”, objasnio je lokalni zvaničnik Aleksandar, koji je godinama povremeno putovao kod Agafje kako bi provjerio kako živi okružena medvjedima i vukovima.

“Agafja je poput Moglija, nikada nije došla u dodir sa modernim infekcijama i bolestima. Znamo koliko disciplinovani i oprezni moramo da budemo da bismo bili sigurni da će ona ostati zdrava”, dodao je.

Agafja, inače, odbija da se preseli u grad, od kojih je najbliži oko 240 km od njenog živopisnog planinskog područja lišenog moderne udobnosti.

Sada su svi spokojni, jer su postojali su strahovi za njen opstanak ako ostane u svom starom trošnom domu.

Nova kuća je sklopnjena u gradu Abakanu, trupci su numerisani, poslije čega je, zbog nepristupačnosti terena, demontirana i dopremljena u dijelovima, prenosi “Informer“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh