Svijet

Izrael: Efikasnost vakcine Fajzer 95 odsto, mogućnost zaraze jedan prema 1.000

Efikasnost vakcine kompanije Fajzer je 95 odsto, a mogućnost da se osoba koja je primila dve doze ponovo zarazi je jedan prema 1.000, sudeći po podacima izraelske zdravstvene službe Makabi.

Pfizer - Reuters

Od 620.000 Izraelaca koji su potpuno vakcinisani samo je njih 608 inficirano virusom, preneli su izraelski mediji.

Većina onih koji su dobili dve vakcine, a oboleli su od kovid-19 imali su samo lake simptome ili su bili asimptomatični.

Od njih 608, hospitalizovan je 21 zaražena osoba, uključujući sedmoro koji su imali ozbiljne simptome, troje umerene i 11 lake.

Makabi je objavio da je više od milion članova te zdravstvene službe primilo prvu dozu vakcine, a 720.000 je potpuno vakcinisano.

U Izraelu se u međuvremenu otvara prvi centar za vakcinaciju u baru u Tel Avivu kako bi se promovisala imunizacija među mladima. Centar se otvara u četvrtak od 18:00 do ponoći.

Doktor Entoni Fauči, glavni zdravstveni savetnik predsednika SAD Džozefa Bajdena je danas pohvalio efikasnu kampanju vakcinacije u Izraelu, rekavši da pokazuje da se gradjani SAD moraju vakcinisati.

On je objasno da je u Izraelu dato 78 doza na sto ljudi, a u SAD samo 16,7, preneli su izraelski mediji.

„Tako da čujemo i vidimo u izraelskoj štampi značajno smanjenje slučajeva povezanih sa efikasnošću njihove vakcine“, rekao je Fauči, prenosi N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh