Svijet

Njemačka: Lockdown uveden zbog pandemije produžen do 7. marta

Njemačka je u srijedu lockdown uveden zbog pandemije koronavirusa produžila do 7. marta, zbog bojazni uzrokovane pojavom visokozaraznih mutacija virusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Koronavirus - Screenshot

Kancelarka Angela Merkel nakon današnjeg sastanka s premijerima 16 federalnih pokrajina je kazala kako stroge mjere daju rezultate te da je smanjen broj novozaraženih u posljednjih nekoliko sedmica. Ipak, navodi kako novi sojevi koji su registrovani u Njemačkoj, nastavljaju izazivati veliku zabrinutost.

”Znamo da je mutacija realnost i da će doći do povećanja broja slučajeva. Pitanje je koliko brzo će rasti“, rekla je Merkel.

Smatra kako je neophodno produžiti mjere kako bi se spriječio eksponencijalni rast broja zaraženih i opasniji treći val pandemije.

Njemački Institut “Robert Koch“ ranije je saopćio da su u toj zemlji zabilježeni brojni slučajevi zaraze britanskim, južnoafričkim i brazilskim sojevima, koji su mnogo zarazniji. Institut je upozorio da je britanska varijanta mnogo više zarazna od prethodnih i da stvara veće komplikacije.

U skladu s odlukom donesenom na sastanku Merkel s premijerima, sve prodavnice u kojima se ne prodaju važni proizvodi, bit će zatvorene do 7. marta. Restorani i kafići će nastaviti raditi samo dostavu.

Nošenje medicinskih maski i dalje će biti obavezno u sredstvima javnog prijevoza i prodavnicama. Sve kompanije će trebati zatražiti od uposlenika da rade od kuće, ukoliko to uslovi poslovanja dopuštaju.

Merkel i premijeri dogovorili su se i oko plana o pažljivom i postepenom ublažavanju mjera početkom sljedećeg mjeseca.

U pokrajinama s niskom stopom zaraze, škole i vrtići će ponovo otvoriti svoja vrata, ali uz striktne higijenske mjere i poštivanje socijalne distance.

Frizeri će s radom moći početi od 1. marta, ali će se morati pridržavati higijensko-zdravstvenih protokola.

Merkel i premijeri su postavili cilj o smanjenju infekcije na najviše 35 slučajeva na 100.000 ljudi u sedmodnevnom periodu, kako bi bile ublažene mjere.

Njemačka je trenutno peta zemlja po broju zaraženih u zapadnoj Evropi, a ispred nje su Velika Britanija, Francuska, Španija i Italija.

Institut “Robert Koch“ u srijedu je objavio da su potvrđena 8.072 nova slučaja zaraze i 813 smrtnih slučajeva, što ide u prilog činjenici da broj novozaraženih opada, ali da je zaraza daleko od toga da je pod kontrolom.

Dosad je u Njemačkoj potvrđeno više od 2,29 miliona zaraženih i najmanje 62.969 preminulih.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh