Svijet

Danska: Najmlađi učenici ponovo u školama

“Starije učenike možemo vratiti u školu kada budemo imamo potpunu kontrolu epidemije”, rekla je ona i dodala da je prerano govoriti o tome.

Prazna učionica - Ilustracija/Belami.rs

U školama u Danskoj u ponedjeljak je nastavljeno održavanje nastave za mlađu djecu, od predškolskog uzrasta do četvrtog razreda, jer je ova zemlja posljednjih sedmica bilježila stalni pad broja zaraženih koronavirusom, a premijerka Mette Frederiksen rekla je da je još uvijek prerano reći kada će se na nastavu vratiti stariji učenici, javlja Anadolu Agency (AA).

“Iako brojke u Danskoj izgledaju dobro, zaraznija varijanta virusa koja je prvi put otkrivena u Velikoj Britaniji uskoro će biti dominantna”, rekla je Frederiksen dok je prilikom posjete školi u Lejreu, 40 kilometara zapadno od Kopenhagena.

“Starije učenike možemo vratiti u školu kada budemo imamo potpunu kontrolu epidemije”, rekla je ona i dodala da je prerano govoriti o tome.

Ministar zdravlja Magnus Heunicke rekao je da bi ova varijanta mogla predstavljati 80 posto novih slučajeva u Danskoj do početka marta.

U školama djeca treba da izbjegavaju kontakte, zaposleni će prolaziti redovna testiranja na COVID-19, roditelji moraju nositi maske, a provode se i higijenske mjere.

Obilne snježne padavine spriječile su nastavak nastave u školama na danskom ostrvu Bornholm u Baltičkom moru u ponedjeljak.

Od 27. januara 2020. Danska je imala 201.621 slučaj koronavirusa i 2.216 smrtnih slučajeva.

U decembru je Vlada Danske saopštila da će se učenici od 5. i viših razreda prebaciti na učenje na daljinu. Danska je istovremeno proširila ograničenja pa su zatvorene sve prodavnice, osim prodavnica hrane i lijekova, a zabranjena su javna okupljanja više od pet ljudi.

Kafići i restorani ostaju zatvoreni, ali mogu prodavati hranu za ponijeti. Teretane, javne biblioteke, kozmetički saloni i frizeri zatvoreni su do 28. februara.

Do kraja februara produžena je i preporuka za izbjegavanje nebitnih putovanja, uključujući poslovna putovanja, izvan Danske.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh