Svijet

Kina gradi impresivni Covid-19 karantenski kamp za preko 4.000 osoba

U jeku novog vala pandemije korona virusa u Kini, vlasti ove zemlje užurbano završavaju izgradnju karantenskog kampa u predgrađu Shijiazhuanga koji će u izolaciju moći primiti preko 4,000 osoba.

Kina karantin - AFP

Grad je središte regije Hebei koja okružuje glavni grad Peking.

Kineske vlasti su do sada uspjele kontrolirati širenje virusa, a zahvaljujući tome zemlja se polako počela vraćati normalnom životu. Međutim, iznenadni porast broja novih slučajeva zaraze korona virusom alarmirao je nadležne, tim više jer dolazi pred obilježavanje nove lunarne godine, koju Kinezi tradicionalno slave.

Proslave ovim povodom obično okupe milione ljudi, a mnog Kinezi praznike iskorištavaju i za putovanje, prenosi “N1“.

Vlasti u gradu Shijiazhuang, gdje je locirano širenje virusa, pokrenule su masovno testiranje i striktno zatvaranje, preselivši cijela naselja u centralizirane karantenske objekte, u namjeri da spriječe dalje širenje virusa.

Novi karantenski kamp, koji se gradi upravo u predgrađu Shijiazhuanga, primit će one koji su bili u bliskom kontaktu s potvrđenim novim pacijentima dok vlasti provode intenzivni program testiranja.

Izgradnja impresivnog kampa započela je 13. januara, a inicijalno je planirano da primi 3,000 osoba, međutim kapacitet kampa na kojem je danonoćno radilo 4,000 radnika je proširen na 4,160 i neki od njegovih dijelova su već spremni da prime prve stanovnike.

Svaka soba u kampu bit će opremljena tuš kabinom, krevetom, stolom i stolicom, wi-fi signalom i televizorom.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh