Svijet

Broj Palestinaca u svijetu do 2020. godine dostigao 13,7 miliona

Broj stanovnika u Pojasu Gaze koji je pod opsadom povećan je na 2,1 milion, a na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu na 3,1 milion

Zavod za statistiku Palestine saopćio je da je do 2020. godine broj Palestinaca u svijetu dostigao 13,7 miliona.

Broj stanovnika u Pojasu Gaze koji je pod opsadom povećan je na 2,1 milion, a na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu na 3,1 milion.

Ukupna populacija palestinske države, uključujući Palestince koji žive u istočnom Jerusalemu, iznosi 5,2 miliona.

Također, 42 posto ukupne populacije na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze čine migrirati koji su morali napustiti palestinski teritorij nakon uspostave države Izrael 1948. godine.

Prema podacima Zavoda za statistiku, broj Palestinaca koji su izraelski državljani veći je od 1,6 miliona, a radi se o djeci i unucima 154.000 Palestinaca koji nisu napustili svoju zemlju 1948. godine.

Također, oko 6,2 miliona Palestinaca živi u raznim arapskim zemljama, posebno u Siriji, Libanu i Jordanu, a oko 738.000 živi u različitim zemljama svijeta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh