Svijet

Poznati virolog 2008. upozorio svijet na moguću pojavu različitih virusa i infekcija

Virolog i stručnjak za zarazne bolesti Nathan Wolfe upozorio je prije 12 godina da svijet ne razumije kako se treba nositi sa zaraznim bolestima.

Nathan Wolfe - Novi

Wolfe je prije 12 godina odveo tim CNN-a duboko u šumu Cameroona kako bi im pokazao na koji način virusi prelaze sa životinja na ljude, te kako to može utjecati na cijeli svijet.

Opisao im je proces širenja infekcije i upozorio kako bi ovo mogla postati česta pojava u budućnosti, jer ljudi krče šume i grade puteve u dijelovima svijeta koji su inače bili prepušteni samo životinjama. Na taj način se približavaju divljini i ubrzavaju proces širenja virusa.

Ekipu CNN-a je zatim proveo kroz šumu i pokazao kako se virus prenosi sa životinja na ljude. Lovci hvataju životinje, a mnoge od njih su već zaražene različitim infekcijama. Ukoliko takve životinje dođu u kontakt sa ljudima, mogu im prenijeti virus, prenosi “Novi“.

“Krčenjem šuma i građenjem puteva automatski povezujete mala sela sa velikim gradovima. Virus koji bi inače zarazio jednu ili dvije osobe u tom selu, a zatim izumro, sada povezujete sa većim gradom i ostatkom svijeta”, objasnio je.

Upozorio je kako bi ovo moglo stvoriti veće probleme ukoliko se na takve stvari ne obrati pažnja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh