Svijet

DRAMATIČNA NOĆ U AMERICI: Trump pobijedio u Utahu, pred pobjedom na Floridi, Biden povećao vodstvo po broju elektora…

Stižu najnoviji rezultati prebrojanih glasova na predsjedničkim izborima u SAD-u

vijesti

05:08 – Trump je prema AP-u osvojio saveznu državu Utah i njenih 6 elektorskih glasova.

05:00 – AP je proglasio pobjedu Bidena u Kaliforniji (55 elektorskih glasova), Oregonu (7), Washingtonu (12). Trump je pak, po AP-u, dobio Idaho i njegova 4 elektorska glasa.

04:55 – AP je proglasio New Hampshire za Bidena, a ta država nosi 4 elektorska glasa.

04:42 – Trump vodi i u državama “Rust belta” koje su prije četiri godine bile ključne u njegovoj pobjedi nad Hillary Clinton – Michiganu, Wisconsinu i Pennsylvaniji.

04:34 – AP je proglasio Trumpa pobjednikom u Missouriju koji nosi 10 elektorskih glasova.

Biden se pak dobro drži u Arizoni gdje nakon 73 posto prebrojanih biračkih mjesta vodi s 53,7 posto ispred Trumpa koji ima 45 posto glasova zasad.

04:24 – Prema podacima koji trenutno stižu, Biden nema razloga za zadovoljstvo. Naime, u Floridi i Georgiji stoji osjetno lošije nego u anketama, a obje države bi mu, u slučaju pobjede tamo, omogućile jednostavan put do 270 ili više elektora.

Prema anketama Biden je u Floridi vodio od 2 do 5 posto, a nakon 91 posto prebrojanih biračkih mjesta Trump vodi s 51 naprema 48 posto. U Georgiji, koja se vodila kao izjednačena, Trump nakon 54 posto prebrojanih glasova vodi s 56 naprema 43 posto.

04:16 – Senator iz Južne Karoline Lindsey Graham obranio je svoje mjesto u Senatu protiv demokrata Jaimea Harrisona koji je skupio čak 57 milijuna dolara u svojoj kampanji. U Zastupničkom domu Kongresa mjesto je obranila i demokratkinja Ilhan Omar, a u Zastupnički dom ušao je i 25-godišnji republikanac Madison Cawthorne.

Nadalje, u Zastupnički dom ušla je i otvorena pobornica teorije zavjere, republikanka QAnon Marjorie Taylor Greene. Svoje mjesto je pak u Zastupničkom domu obranila demokratkinja Alexandra Ocasio-Cortez (AOC).

04:00 – AP je Kansas proglasio za Trumpa. Ta država nosi 6 elektorskih glasova.

03:57 – Trump ne samo da je preuzeo vodstvo u Ohiju, nego ga i povećava. Sada je razlika veća od 110.000 glasova za Trumpa.

03:53 – Bloomberg je prenio da kladionice sada listaju Trumpa kao favorita za pobjedu na američkim izborima.

03:48 – Reporterka New York Timesa javlja da se u Bijeloj kući gdje Trump prati rezultate okupilo se nekoliko stotina gostiju, a gleda se isključivo Fox News.

03:38 – AP je proglasio Bidena pobjednikom u Coloradu koji nosi 9 elektorskih glasova.

03:30 – AP je proglasio, očekivano, da Biden osvaja Distrikt Colombia u kojem se nalazi glavni grad Washington D.C.

03:24 – AP je povukao dva okruga u Nebraski koje je ranije proglasio za Trumpa i sada ih vode kao neodlučene.

03:17 – Trump je preuzeo vodstvo u Teksasu, ali utrka je iznimno tijesna.

03:13 – Fox News javlja da je John Hickenlooper, demokratski kandidat za Senat u državi Colorado, pobijedio republikanskog kandidata i aktualnog senatora Coryja Gardnera. To je prvo mjesto u Senatu koje su večeras okrenuli demokrati, ako to naprave još dva puta i ne izgube ni jedno svoje mjesto, imat će većinu u Senatu.

Prema dosadašnjim podacima AP-a demokrati imaju dobre izglede da osvoje većinu u Senatu.

03:03 – Zatvorena su birališta u 14 država. AP je za Trumpa proglasio Wyoming (3 elektorska glasa), Sjeverfna Dakota (3) i Južna Dakota (3), svih pet okruga u Nebraski (5), Louisiana (8).

Za Bidena su New York (29) i New Mexico (5).

02:54 – AP je proglasio Trumpa pobjednikom u Indiani koja nosi 11 elektorskih glasova.

02:45 – Prema dosadašnjim rezultatima Biden vodi u Teksasu – za slučaj da tamo zaista pobijedi to bi bio dramatičan obrat koji bi demokratskog kandidata odveo bliže pobjedi.

02:38 – Prema AP-u Trump vodi u Ohiju i Sjevernoj Karolini. Ako Biden zaista i osvoji Ohio, Trumpov put prema pobjedi bit će gotovo nemoguć, ističu analitičari. No, prebrojano je tek nešto više od 50 posto biračkih mjesta tako da je zaista teško prognozirati pobjednika.

02:32 – AP je proglasio Arkansas za Trumpa. Ta država nosi 6 elektorskih glasova.

02:30 – Trump vodi na Floridi s prednošću od 230.000 glasova, čini se da Biden ima zaista minimalne šanse da preokrene zaostatak.

02:12 – Trump stvara sve veću prednost u Floridi, nakon prebrojanih više od 10,1 milijun glasova vodi sa skoro 160.000 glasova.

Mitch McConnell, dosadašnji lider republikanske većine u Senatu potvrdio je još jedan mandat kao senator iz savezne države Kentucky.

02:04 – AP je upravo proglasio pobjede u nizu država. Za Trumpa je proglasio Oklahomu (7 elektorskih glasova), Tennessee (11), Mississippi (6), Alabamu (9). Za Bidena su proglasili Illinois (20 elektorskih glasova), Maryland (10), Delaware (3), New Jerseya (14), Connecticut (7), Rhode Island (4), Massachusetts (11).

01:58 – AP je proglasio Južnu Karolinu za Trumpa. Ta država nosi 9 elektorskih glasova. Prema AP-u, Trump je upravo preuzeo vodstvo na Floridi, razlika je manja od 20.000 glasova.

01:50 – The New York Times trenutno Trumpu daje 95 posto izgleda da će osvojiti Floridu, jednu od ključnih država na ovim izborima koja nosi čak 29 elektorskih glasova. Prema AP-u razlika između dva kandidata je trenutno minimalna, s 40.000 glasova više za Bidena. Prebrojano ih je više od 9,5 milijuna,prenosi Slobodnabosna


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh