Svijet

Španija: Premijer Sanchez proglasio vanredno stanje

Sanchez je danas sazvao sastanak Vlade kako bi pripremio novo vanredno stanje, što omogućava uvođenje policijskog sata i drugih ograničenja u cijeloj zemlji

izdvojeno,

Španski premijer Pedro Sanchez proglasio je u nedjelju drugo vanredno stanje na teritoriji cijele zemlje u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, nakon što je posljednjih dana zabilježen veliki porast broja novooboljelih, prenosi Anadolu Agency (AA).

Socijalistički lider poručio je naciji u televizijskom obraćanju da će vanredno stanje stupiti na snagu u nedjelju.

Sanchez je danas sazvao sastanak Vlade kako bi pripremio novo vanredno stanje, što omogućava uvođenje policijskog sata i drugih ograničenja u cijeloj zemlji.

Sanchezova vlada u subotu navečer je objavila da se većina španskih regionalnih lidera složila s uvođenjem novog vanrednog stanja.

Španija je ove sedmice postala prva evropska zemlja koja je premašila milion zvanično potvrđenih slučajeva COVID-19. No, Sanchez je u petak u nacionalnom televizijskom obraćanju priznao da bi stvarna brojka mogla biti i veća od tri miliona, zbog nedostataka testiranja i drugih faktora.

Španija je u petak potvrdila gotovo 20.000 novih dnevnih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je 231 osoba preminula od posljedica. Ukupan broj smrtnih slučajeva od COVID-19 u Španiji iznosi 34.752.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh