Svijet

Rovovska borba belgijskih medicinara: I zaraženi dolaze na posao, kažu “Gubimo”

Desetkovano bolničko osoblje, dijelom pozitivno na koronavirus, vodi izgubljenu bitku u belgijskom gradu Liegeu u drugom valu zaraze koronavirusom u Europi.

Njemačke bolnice - Twitter

To je drugi put da je Belgija među najpogođenijim europskim zemljama koronavirusom. Dosad je na 11,5 miliona stanovnika imala više od 270.000 zaraženih i 10.500 umrlih.

Prema posljednjim podacima, Bruxelles i Valonija, frankofona regija čiji je Liege najmnogoljudniji grad, sada su epicentri pandemije.

Ponovni gubitak kontrole nad širenjem zaraze izaziva tihi bijes u onima koji su na prvim crtama borbe protiv virusa u sveučilišnoj bolnici CHU Liege, smještene u srednjovjekovnom dijelu grada.

Razbarušene kose i umornih očiju Benoit Misset, šef jedinice za intenzivnu njegu, važe riječi dok objašnjava svakodnevne posljedice virusa na njegovu bolnicu.

“Gubimo. Pretrpani smo. Ogorčeni smo jer smo znali dva mjeseca da će se to dogoditi, a odluke nisu donesene na vrijeme”, rekao je za agenciju France Presse.

Hodnik njegovog odjela za COVID-19 prepun je zaposlenika i pacijenata, a bolničke sobe napunile su se brže nego u prvoj eksploziji širenja zaraze od marta do maja.

“U srijedu smo gotovo dostigli broj slučajeva u prvom valu”, rekla je Christelle Meuris, stručnjakinja za zarazne bolesti koja je voditeljica odjela za COVID, prenosi “Radiosarajevo“.

“Strahujemo da posljednje mjere neće biti dovoljne da izravnamo krivulju. Svjesni smo da nam dolazi cunami”, rekla je liječnica.

Meuris strahuje da će uskoro u svakoj sobi biti po dva pacijenta, što komplicira kontrolu širenja zaraznog virusa, prenosi Hina.

Širi se zabrinutost da bi Liege, grad u blizini njemačke i nizozemske granice, mogao postati novi Bergamo, italijanski grad iz kojeg su slike prenapučenih bolnica obišle svijet i obilježile prvi val pandemije koji je uskoro stigao u cijelu Europu.

Pomoćnica medicinske sestre Hendrika Abourou prije nego što uđe u sobu pacijenta stavlja dvije maske i zaštitne naočale na lice i navlači tri sloja zaštitnog odijela.

“Svaki čin je proračunat. Kad pomičemo pacijenta, peremo ga, spremamo njegovu posteljinu u posebnu vreću… Moramo cijelo vrijeme razmišljati i obraćati pažnju na sve”, objašnjava Abourou.

Velik dio njezinih kolega odustao je od posla nakon prvog vala pandemije, a oko 20 posto trenutno zaposlenih ne može dolaziti na posao.

“Nedostatak radne snage je postojao i prije, ali sada je sve akutniji jer i zaposlenici obolijevaju od COVID-a, a trebamo izdržati još mnoge mjesece”, istaknula je Meuris.

Na odjelu intenzivne njege medicinski tehničar Thomas (33), koji je rekao samo svoje ime, otkriva da je prije tri sedmice radio iako je bio pozitivan na virus.

“Nisam imao previše izbora. Nisam imao simptome. Rekao sam svom nadređenom, a on je kazao da me se ‘ne može zamijeniti’ i da moram dolaziti na posao”, dodao je Thomas.

Priznaje da je to bila teška odluka, ali broj pacijenata je rastao i htio pokazati solidarnost sa svojim kolegama.

Na njegovom odjelu radi 23 ljudi, njih četvero je pozitivno, ali i dalje dolaze na posao.

“Dodatno smo oprezni”, rekao je Thomas.

“Ako sam medicinski tehničar ili liječnik, zaražen ali bez simptoma, ako nisam u krevetu, sve što trebam je staviti masku. Raditi se mora”, kazao je Thomas.

Belgijske bolnice prije nekoliko dana počele su slati svoje pacijente u druge belgijske pokrajine i u Njemačku.

Misset, porijeklom Francuz, snažno zagovara novi ‘lockdown’ za koji kaže da je djelotvorniji nego policijski satovi ili zatvaranje kafića i restorana, što je Belgija učinila kako bi zaustavila širenje virusa.

“Niko nije ozbiljno shvatio situaciju. Ni političari ni građani”, rekao je ljutito misleći na ljetne mjesece kad je virus shvaćen previše olako.

“Sad je to rovovska bitka, ne s bombama, nego s virusom”, zaključio je ovaj ljekar.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh