Svijet

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern ubjedljivo pobijedila na izborima

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern ubjedljivo je pobijedila na izborima i osvojila novi mandat.

Jacinda Ardern - Newshub

Njena Laburistička stranka osvojila je 49 posto glasova te se predviđa da će imati većinu u parlamentu.

Suparnička stranka desnog centra, Nacionalna stranka, trenutno ima 27 posto glasova i priznala je poraz.

Ovi su se izbori trebali održati u septembru, ali su odgođeni zbog koronavirusa, Glasalo se jučer od 9:00 do 19:00 sati, a više od milion ljudi je glasalo ranije jer to sistem Novog Zelanda omogućava.

Laburisti su veliku prednost imali i u anketama uoči izbora. One su prvobitno pokazivale da bi Ardern mogla formirati vladu samo sa svojom strankom, što bi bilo prvi put da jedna političu većinu otkad je Aotearoa 1996. godine dobila proporcionalan birački sistem.

Nedavne ankete pokazale su da će joj vjerovatno ipak trebati podrška zelenih, prenosi “Klix“.

Laburističko-zelena koalicija bi ipak bila prva potpuno lijeva vlada u ovoj otočnoj državi u posljednjih nekoliko decenija. Čelnica opozicije Judith Collins upozoravala je da to znači da će se podići porezi i donositi ekološke mjere koje će sputavati poslovnu aktivnost.

Ardern je najavila i veće porezne stope za najbogatije, dok je Collins obećala brze porezne rezove. Osim toga, dvije čelnice se slažu po većini pitanja, piše BBC.

Ardern je u svojoj državi i svijetu hvaljena zbog svoje reakcije nakon masovne pucnjave bijelog supremaciste u Christchurchu. Tada je poručila “budite jaki i dobri” te je brzo pojačala restrikcije naoružanja.

Hvaljena je i zbog pristupa borbi protiv koronavirusa koji je rano eliminisan u toj naciji. Izbori na Novom Zelandu odgođeni su za mjesec dana zbog novog žarišta u Aucklandu koje je vratilo “lockdown” u najveći grad.

Život u Novom Zelandu vratio se u normalu, ali granice su mu i dalje zatvorene, zbog čega pati turizam, a ekonomisti predviđaju dugotrajnu recesiju. Novozelandska ekonomija je u drugom kvartalu palo za 12,2 posto, najviše od Velike depresije.

Novozelanđani u subotu glasuju i na referendumu o legalizaciji eutanazije i rekreativne upotrebe marihuane, a rezultati će biti objavljeni 30. oktobra. Novi Zeland bi tako mogao postati treća država na svijetu koja je legalizirala kanabis, nakon Urugvaja i Kanade.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh