Svijet

Švedska: Hrišćansko vijeće osudilo paljenje Kur’ana

Hrišćansko vijeće Švedske osudilo je u nedjelju paljenje svetog Kur’ana u toj skandinavskoj zemlji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zastava Švedske - Tanjug.rs

Deset istaknutih hrišćanskih sveštenika iz Švedske, među kojima i nadbiskup švedske protestantske crkve Antje Jackele, objavili su saopštenje osude antimuslimanskih djelovanja.

Nadbiskup se, zajedno s drugim crkvenim poglavarima, snažno ogradio od ‘svjesnog kršenja vjere ljudi’.

Vijeće je istaklo da su akcije danske krajnje desničarske rasističke grupe bile ‘varvarske’.

‘Takvi napadi povećavaju polarizaciju među ljudima u trenutku kada naša zemlja treba da se okupi oko svačijeg dostojanstva i prava’, kažu iz Hrišćanskog vijeća.

Antimigracijska stranka Stram Kurs (Tvrda linija) u četvrtak je spalila primjerak svete muslimanske knjige u Rinkebyju, većinski muslimanski naseljenom naselju u Stockholmu. Do incidenta je došlo nekoliko dana nakon sličnog čina u gradu Malmoeu na jugu Švedske.

U uličnom nasilju koje je uslijedilo povrijeđeno je nekoliko policajaca, a uhapšeno je najmanje deset osoba. Također, policija je lideru desničarske stranke Rasmusu Paludanu izrekla zabranu ulaska u Švedsku na dvije godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh