Svijet

Bejrut se sprema za velike proteste: Nakon uklanjanja ruševina vrijeme je da iskalimo bijes

U Bejrutu se i danas očekuju veliki protesti usljed rastućeg bijesa zbog korupcije i nesposobnosti koje su, sve su prilike, utrle put jednoj od najvećih eksplozija koje je svijet ikada vidio, piše Guardian.

Eksplozija u Bejrutu - 24sata.hr

Stanovnici Bejruta traže odgovore i odgovornost za tragediju koja je zadesila njihov grad. U eksploziji je poginulo više od 150 ljudi, blizu 5.000 je ranjeno, a najmanje 60 se još uvijek vode kao nestali, izvijestilo je ministarstvo zdravstva.

“Nakon tri dana čišćenja, uklanjanja ruševina i zavijanja rana vrijeme je da pustimo svoj bijes da eksplodira i kaznimo ih”, rekao je Fares Halabi, 28-godišnji aktivist koji se planirao pridružiti poslijepodnevnim protestima.

Hedwig Waltmans-Molier (55), supruga nizozemskog ambasadora u Libanu, žrtva je eksplozija. Preminula je u subotu nakon što je teško ranjena usljed eksplozije dok je stajala u svom domu u Bejrutu.

Četiri dana nakon eksplozije male su šanse da je iko ko je ostao pod ruševinama mogao preživjeti, iako profesionalne ekipe za pretragu i spašavanje još uvijek tragaju za preživjelima.

Kako se prašina od eksplozije slegla, tako su se u fokus vratili i odgovorni za situaciju u Libanu. Libanci su mjesecima strahovali od ekonomskog kolapsa koji je sada više nego izvjestan.

Masovni protesti su prošle godine srušili premijera, ali sistav kojem je predsjedavao preživio je gotovo netaknut, a usprkos ekonomskom pritisku i koronavirusu, pokret je izblijedio, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh