Kultura

Papa pogođen odlukom o pretvaranju Aja Sofije u džamiju

Papa Franja izjavio je 12. jula da je “jako pogođen” odlukom Turske da pretvori Aja Sofiju u džamiju.

“Moje misli idu u Istanbul, mislim na Aja Sofiju. Jako se osećam pogođeno”, rekao je papa tokom nedeljne molitve.

Njegove reči prvi su komentar Vatikana na tursku odluku.

Vatikanski dnevnik “Oservatore Romano” je 11. jula o tome samo činjenično izvestio, navodeći glavne međunarodne reakcije, ali bez komentara.

Crkva Svete mudrosti ili Aja Sofija izgrađena je početkom petog veka i više od devet vekova bila je crkva u kojoj su se krunisali vizantijski carevi.

Osmanski sultan Mehmed II ju je nakon osvajanja Konstantinopolja 1453. pretvorio u džamiju. Tada su joj dograđeni minareti, a u unutrašnjosti izvedene znatne prepravke.

Nakon Prvog svetskog rata, raspada Osmanskog Carstva i osnivanja sekularne Republike Turske, a po nalogu Kemala Ataturka, pretvorena je 1934. u muzej. Tada su otkriveni mnogi mozaici i arheološki ostaci starije Konstantinove bazilike.

Više zemalja, među kojima SAD, Francuska i Rusija osudile su Ankaru zbog pretvaranja Aja Sofije u džamiju, za šta se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zalagao godinama.

Državno veće – najviši upravni sud Turske presudilo je u petak, 10. jula u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Saveta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnjaju u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh