Svijet

Opet haos u prodavnicama: Pomama za toalet papirom kako raste broj slučajeva zaraze

Lanci supermarketa u Australiji danas su ponovo ograničili kupovinu nekih artikala zbog povećane potražnje izazvane porastom broja zaraženih korona virusom u tamošnjoj državi Viktorija.

Toaletni papir - Flickr

Strahujući od nove zabrane izlaska iz kuća, potrošači panično kupuju toalet papir i druge artikle, pa su veliki lanci supermarketa kao što su Vulvorts i Kouls ograničili kupovinu toalet papira i papirnih ubrusa na jedno ili dva pakovanja po osobi, navodi “Reuters”.

Zbog toga su se, kao i kada je korona virus izbio u Australiji, na društvenim mrežama pojavile fotografije na kojima se mogu vidjeti prazni rafovi u supermarketima.

U Australiji je zabilježeno samo 7.500 slučajeva korona virusa i 104 smrtnih ishoda, pa je u toku ublažavanje ograničenja kretanja, ali je dvocifreni dnevni porast broja zaraženih koji je u Viktoriji bilježen nekoliko dana uzastopno doveo do obustave ponovnog otvaranja u toj saveznoj državi, a potrošači su ponovo počeli da prave zalihe određene robe.

Ovaj trend potom se proširio na ostatak zemlje, pa je ‘Vulvorts’ odlučio da poruči dodatnih 650.000 pakovanja toalet papira, ili 30 posto više od uobičajene količine, a osim ograničenja u svim svojim objektima u zemlji kada je riječ o kupovini toalet papira i ubrusa, ‘Kouls’ je na području Viktorije uveo i limite za kupovinu sredstva za dezinfekciju ruku i namirnica kao što su tjestenine, jaja i pirinač, navodi “Reuters”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh