Svijet

Nagli porast broja gojaznih u Italiji

U Italiji je tokom blokade zbog virusa korona, najduže u Evropi, došlo do naglog rasta broja gojaznih osoba, pokazalo je istraživanje, što je izazvalo zabrinutost kardiologa i drugih zdravstvenih stručnjaka.

Italija - Tanjug

U izvještaju italijanskih naučnika koji je objavljen u Evropskom časopisu za kliničku ishranu ističe se da bi trebalo podstaći ljude s prekomjernom težinom da se vrate zdravoj ishrani i redovnim fizičkim aktivnosima kako bi izgubili kilograme dobijene tokom restriktivnih mjera uvedenih u borbi protiv virusa COVID-19.

Navedeno je da su uznemirenost, stres i strah da neće biti dovoljno hrane tokom restriktivnih mjera uzrok loše ishrane ljudi, kao i da su tromjesečna blokada i fizička neaktivnost doprinijeli rastu broja gojaznih osoba.

Italija, jedna od najteže pogođenih zemalja pandemijom, prva je u Evropi početkom marta uvela mjere opšteg karantina u cilju spriječavanja širenja virusa COVID-19, a iz blokade je izašla postepenim popuštanjem mjera poslije oko tri mjeseca, javlja “Tanjug”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh