Svijet

COVID-19 u Francuskoj: Za 24 sata umrlo 135 osoba, 387 novozaraženi

Od posljedica zaraze koronavirusom u Francuskoj je u protekla 24 sata umrlo još 135 osoba, čime je broj smrtnih slučajeva od početka epidemije u toj zemlji povećan na 24.895, javlja Anadolu Agency (AA).

Koronavirus - Krstarica.com

Ministarstvo zdravstva Francuske saopćilo je da je proteklog dana potvrđeno novih 387 slučajeva zaraze koronavirusom, čime je broj zaraženih u toj zemlji povećan na 202.054.

Trenutno je u francuskim bolnicama hospitalizirano 25.815 oboljelih, uključujući i 3.819 pacijenata na odjelima za intenzivnu njegu. U Francuskoj se već 25 dana zaredom smanjuje broj pacijenata na intenzivnoj njezi.

Od početka epidemije u Francuskoj se od COVID-19 oporavilo 50.784 oboljelih ljudi, uključujući i 245 oporavljenih u proteklom danu.

Među ukupno 24.895 osoba koje su umrle od posljedica COVID-19 u Francuskoj je 15.583 umrlih u bolnicama i 9.312 umrlih u staračkim domovima.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Christophe Castaner saopćio je da je od 17. marta zbog kršenja mjera ograničenog kretanja u toj zemlji novčano kažnjeno milion ljudi.

Francuske vlasti su najavile da će od 11. maja postepeno relaksirati mjere ograničenja kretanja i da će od tog dana moći s radom početi i obdaništa i osnovne škole, ali pod uvjetom da u učionicama bude do 15 učenika i da se uvedu visoke higijensko-preventivne mjere. Najavljeno je da će od 11. maja moći s radom početi i manji muzeji.

Gradonačelnici gradova u regiji Ile-de-France, uključujući i Pariz, poslali su pismo francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu u kojem traže da se dodatno prolongira otvaranje škola.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh