Svijet

Američka Nacionalna obavještajna direkcija: Koronavirus nije proizvod čovjeka

Traje istraga o navodima da je epidemiju izazvalo prenošenje virusa sa životinja na čovjeka i tvrdnjama da se to možda dogodilo i nesretnim slučajem u jednoj kineskoj laboratoriji

Pandemija koronavirusa - Nezavisne.com

Američka Nacionalna obavještajna direkcija (DNI) saopćila je da je zaključila da novi tip korona virusa, koji je izazvao pandemiju COVID-19, nije nastao kao plod čovjekovog rada i da nije bilo poigravanja s njegovom genetikom.

– Obavještajna zajednica saglasna je s naučnim tvrdnjama da čovjek nije stvorio koronavirus, niti je je vršio njegove genetske modifikacije – navodi se u saopćenju DNI-ja, prenosi “Avaz“.

U saopćenju se dalje navodi da i dalje traje istraga o navodima da je epidemiju izazvalo prenošenje virusa sa životinja na čovjeka i tvrdnjama da se to možda dogodilo i nesretnim slučajem u jednoj kineskoj laboratoriji.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) u više navrata je kazala da je pandemija COVID-19 možda krenula iz kineske laboratorije u Wuhanu.

Šef američke diplomacije Majk Pompeo (Mike) pozvao je kineske vlasti da dozvole stranim stručnjacima da uđu u laboratorij u Wuhanu i istraže da li je koronavirus na čovjeka prenesen u tom kompleksu. On je kazao da je laboratorija Instituta za virologiju u Wuhanu udaljena svega par kilometara od ilegalne pijace na kojoj se prodaje divljač.

Kineske vlasti tvrde da su te tvrdnje neosnovane.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh