Svijet

U Velikoj Britaniji za dan preminulo 888 osoba, ali se broj teško oboljelih smanjuje

U Velikoj Britaniji je u posljednja 24 sata zabilježeno 888 smrtnih slučajeva usljed zaraze koronavirusom, a zabilježeno je i 5.226 novozaraženih. Stabilizuje se kriva novih slučajeva infekcije, dok se broj hospitalizovanih i teško oboljelih smanjuje.

Koronavirus - Twitter

Sekretar lokalne uprave u Velikoj Britaniji Robert Jenrick iznio je najnovije podatke o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

U posljednja 24 sata u ovoj zemlji preminulo je 888 osoba usljed zaraze koronavirusom, a do sada je umrlo 15.464 hospitalizovanih pacijenata.

Jenrick je kazao da porodice moraju imati priliku da se oproste od voljenih osoba koje su preminule, zbog čega je dozvoljeno održavanje sahrana ali samo uz prisustvo bližih članova porodice koji se moraju držati socijalne distance.

Groblja takođe moraju ostati otvorena za one koji na grobovima najmilijih traže utjehu i polažu cvijeće, rekao je on.

Od ukupno 460.437 testiranih osoba na koronavirus širom Engleske zabilježeno je 114.217 slučajeva zaraze, a u posljednja 24 sata testirali su 21.389 osoba od čega je 5.526 novozaraženih.

Medicinski direktor NHS-a Stephen Powis rekao je da se broj novih infekcija stabilizuje, ali da nema velikog rasta broja testiranih.

U bolnicama u Velikoj Britaniji nalazi se 17.759 pacijenata zaraženih koronavirusom kazao je on, a jučer su kući puštena 952 pacijenta.

Broj hospitalizovanih zbog Covid-19 se smanjuje, “to su ohrabrujući znakovi, ali je još rano za zaključke”, rekao je Powis.

U cijeloj zemlji se zatvaraju parkovi, a Jenrick je kazao kako razumije da to najteže pada onima koji nemaju dovoljno prostora kući, odnosno vrtove.

“Ljudima su potrebni parkovi, ali za zdravlje nacije, ljudi se moraju pridržavati socijalnog distanciranja i izbjegavati okupljanja u parkovima, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh