Svijet

Notr Dam se vraća u život: Za Veliki petak prva služba nakon razornog požara

Notr Dam obilježava Veliki petak.

Katedrala Notre Dame - Twitter

U katedrali Notr Dam, koja je prije godinu dana teško oštećena u požaru, pariski nadbiskup predvodiće službu povodom obilježavanja Velikog petka po gregorijanskom kalendaru.

Ovo je znak da se katedrala, u kojoj je požar izbio 15. aprila 2019. godine, vraća u život, makar na trenutak, kao centralno mjesto molitve u francuskoj prestonici, koja se nalazi u karantinu zbog korona virusa.

Tokom ceremonije planirane su molitve, čitanja religijskih tekstova i muzika, ali bez većeg prisustva vjernika. Kako je katedrala zatvorena za javnost, samo će mali broj ljudi učestvovati u službi, ali će ona biti prenošena uživo.

Pariški nadbiskup Mišel Upeti odaće poštovanje Trnovom vjencu, koji je preživjeo požar, u kojem je urušen krov katedrale, prenosi srbijadanas.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh