Svijet

Šta je to Austrija tačno uradila da već prave planove za normalan život?

Austrijski kancelar Sebastian Kurz u dogovoru sa svojim kriznim stožerom donio je odluku o otvaranju malih dućana već 14. aprila, a početkom maj mogla bi biti otvorene i ostale trgovine.

No image - Haber.ba

Hoteli i restorani još će morati pričekati sredinu maja prije nego što otvore svoja vrata, a o njihovom će se statusu razgovarati tek krajem mjeseca.

Kurz je mjere relaksacije restriktivnih mjera predstavio istovremeno apelirajući na građane da ostanu disciplinarni i nastave poštivati upute nadležnih tijela o društvenom distanciranju, prenosi “Jutarnji“.

Cilj je, tvrdi kancelar, iz koronakrize izaći brže od ostalih zemalja.

Beč je odluku donio u onome trenutku u kojem broji 12,390 potvrđenih slučaja koronavirusa, a do današnjeg je dana 220 ljudi izgubilo život zbog posljedica Covida-19.

Austrija je prvi slučaj koronavirusa zabilježila 25. februara, a trenutno broji 1344 oboljela na milion stanovnika.

Sredinom marta brojka oboljelih u Austriji kretala se stopom od 40 posto. Da se tada nije interveniralo uvođenjem strogih i restriktivnih mjera, upozorava ministar zdravstva Rudolf Anschober, Austrija bi brojala više od 2 milijuna oboljelih, što je gotovo jedna četvrtina ukupnog stanovništva te zemlje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh