Svijet

Zašto je u Belgiji veća smrtnost nego u Njemačkoj koja ima više zaraženih?

U Belgiji se, sa novih 185 smrtnih slučajeva prijavljenih u posljednja 24 sata, broj žrtava korona virusa popeo na 1.632.

Koronavirus - Tanjug/AP

Belgijski stručnjaci u ovom trenutku nemaju jasan odgovor na pitanje zašto je broj smrtnih slučajeva od novog korona virusa u Belgiji (1.632) gotovo identičan sa njemačkim (1.584), iako je u Njemačkoj prijavljeno gotovo pet puta više inficiranih, preko 100.000.

Od početka pandemije Covid-19 do danas Beligija je zvanično prijavila 20.814 osoba inficirnih korona virusom.

“Brojke zavise od toga ko je testiran i ko je uključen u broj umrlih. Mi broj umrlih računamo u bolnicama, centrima za zbrinjavanje, ali i u kućnim situacijama. Često su to vrlo stari ljudi gdje postoji samo sumnja na korona virus”, navode u Centru za javno zdravlje Belgije, javlja “Tanjug”.

Prema zvaničnim podacima, 80 odsto žrtva su pacijenti koji su testirani na korona virus i koji su umrli u bolnicma, a preostalih 20 posto su preminuli van bolnica sa sumnjom na infekciju Covid-19.

Na ulasku u četvrtu nedjelju pooštrenih mjera bezbjednosti u cilju suzbijanja pandemije, belgijski zvaničnici napominju mogućnost da bi se mjere restrikcije kretanja i samoizolacije mogle ponovo produžiti i to do 3. maja.

Prethodno su stroge vanredne mjere koje su uvedene 18. marta, produžene sa 5. aprila na 19. april.

Belgijska aviokompanija “Brisel Erlajnst” odložila je nastavak letova zakazan za 20. april, na 15. maj.

Ovo produženje znači da će biti produženi i privremeni otkazi za 4.200 zaposlenih u “Brisel Erlajns”, izuzev onih koji rade na reparaciji, održavanju flote ili pripremi za ponovno pokretanje operacija.

Poslije najave štrajkova policijskih sinidikata, ali i radnika u samoposlugama zbog nedostatka zaštitne opreme, i briselski đubretari su iz istih razloga najavili pokretanje štrajka.

Već ove nedjelje smeće će se samo djelimično odnositi sa ulica Brisela.

Belgijske vlasti i dalje pozivaju građene da bez preke potrebe ne izlaze iz kuća.

Upozora se i da će se ukidanje restriktivnih mjera, kad za to bude došlo vrijeme, odvijati postepeno.

Već tri nedjelje u Belgiji su zatvorene sve škole, restorani, barovi, sve prodavnice, sem prehrambenih radnji i apoteka.

Zabranjena su sva javna okupljanja i sva putovanja koja nisu od suštinske važnosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh