Svijet

Požar progutao sirotište na Haitiju: Stradalo 13 djece

U požaru u jednom sirotištu nadomak prijestolnice Haitija, Port o Prensa, stradalo je 13 djece.

Požar - Srbijadanas.com

Vaspitačica u sirotištu, Roz-Mari Lui, izjavila je da je požar izbio oko 9 sati i da je vatrogascima trebalo oko sat i po da stignu na mjesto nesreće u kojoj je tragično nastradalo sedam beba i šestoro djece uzrasta od 10 do 11 godina.

Ona je za medije rekla da je bila prisutna kada su pripadnici nadležnih službi iznosili beživotna tijela 13 djece iz sirotišta u predgrađu glavnoig grada Haitija.

Prema riječima vaspitačice, u sirotištu su korišćene svijeće zbog kvara na internom sistemu elektro napajanja.

Policija i vatrogasna služba nisu bili dostupni za izjave.

O problemima sa sirotištima na Haitiju pisali su brojni mediji.

Mediji su izvještavali prošle godine da na Haitiju ima oko 30 hiljada djece u sirotištima i da su mnogi od njih napušteni jer roditelji nemaju sredstava da ih izdržavaju.

Mediji su takođe izvještavali o problemima u dva sirotišta koja na Haitiju vodi Crkva Poznavanja Biblije koja je u seriji inspekcija od 2012. godine izgubila dozvole zbog prevelikog broja štićenika, nehigijenskih uslova i manjka stručnog kadra.

Pojedini mediji su 2013. godine posjetili dva sirotišta u kojima je bilo smješteno oko 120 djece i emitovala slike zapuštenih, neuslovnih i mračnih prostorija, preveliki broj štićenika i dotrajale ili polomljene ležajeva i sanitarije.

Neke vjerske organizacije organizovale su u Njujorku i Los Anđelesu prodaju skupocjenih antikviteta i dio prihoda namjenile sirotištima, piše “Tanjug”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh