Svijet

Saudijska Arabija objavila: Ovo su dokazi da nas je Iran napao

Ministarstvo odbrane Saudijske Arabije predočilo je kao materijalne dokaze o umiješanosti iranskog režima u napadu na naftno postrojenje u Abkaiku gomilu ostataka bespilotnih letjelica (dronova) i krstarećih projektila, javlja BBC.

No image - Haber.ba

Priopćilo je kako je nađenih 18 dronova i sedam projektila došlo iz smjera koji ne može biti područje Jemena.

Potparol ministarstva Turki al-Malki na konferenciji je predočio navodno delta krilo iranskog UAV-a, bespilotne letjelice, ali i druge vrste oružja.

Dodao je, pokazujući video snimku jedne od eksplozija u Abkaiku, kako su projektili došli iz smjera sjevera.

“Podaci koje smo prikupili s računala na bespilotnim letjelicama pokazuju da one pripadaju Iranu“, kazao je.

Huti preuzeli odgovornost

Podsjetimo se, jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, ranije su izjavili kako oni stoje iza napada. Iran je negirao bilo kakvu uključenost i upozorio da će se osvetiti ako se provede vojna intervencija.

Iranski predsjednik Hasan Rohani kazao je da njegova zemlja ne želi sukob u regiji te je optužio SAD i Saudijsku Arabiju za rat u Jemenu.

17 odvojenih eksplozija

Saudijsko ministarstvo odbrane priopćilo je kako su olupine dokaz da je Iran “bez sumnje odgovoran” za napade, ali još nisu izašli s informacijom o točnom mjestu s kojeg su lansirane rakete.

Snimke oštećenja na Abkaiku pokazale su 17 odvojenih eksplozija, što bi značilo ili da je korišteno više dronova, ili da u napadu nisu korišteni samo Sammad-3 dronovi, tzv. dronovi samoubojice ili dronovi kamikaze.

Predsjednik SAD-a Donald Trump najavio je u srijedu strože sankcije Iranu koji smatra odgovornim za te napade.

Washington provodi kampanju “maksimalnog pritiska” na Iran otkako se 2018. povukao iz nuklearnog sporazuma koji je Iran 2015. sklopio sa šest svjetskih sila.

SAD pozvao na reakciju UN-a

Napetosti su se dodatne zaoštrile otkako su u subotu bespilotnima letjelicama napadnuta ključna saudijska naftna postrojenja koja su pretrpjela štetu, a za koje su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici Huti, povezani s Iranom.

Međutim, i Sjedinjene Države i Saudijska Arabija tvrde da iza napada stoji Islamska Republika Iran koja je to danas službeno zanijekala.

Iranski predsjednik Hasan Rouhani ranije je rekao da će Iran razmotriti mogućnosti izravnih razgovora sa SAD-om, ali samo ako Washington pokaže “dobru volju” i prekine kampanju najvećeg pritiska na njegovu zemlju.

Rijad je već objavio da preliminirarni rezultati ukazuju da napad nije došao iz Jemena iako su Huti, šijitska pobunjenička skupina u Jemenu koja uživa potporu Teherana, preuzeli odgovornost za napad i rekli da su ga izveli s deset dronova.

Američki dužnosnici tvrde da je napad došao iz jugozapadnog Irana i da su u njemu korišteni dronovi i krstareće rakete.

Visoki američki dužnosnik je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da rezolucijom odgovori na napad na Saudijsku Arabiju, no teško da će se to dogoditi jer će Rusija i Kina, koje imaju pravo veta, stati iza Irana, prenosi “Hina”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh