Svijet

Iranci tvrde da su razotkrili američke špijune

Iz Irana su danas rekli kako su razotkrili veliku mrežu kibernetičke špijunaže koju je navodno vodila američka Središnja obavještajna agencija (CIA) te kako je nekoliko američkih špijuna uhapšeno u različitim državama kao rezultat ove akcije.

Špijunaža - Ilustracija

Tenzije između SAD-a i Irana rastu nakon optužbi administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa da je Teheran prošlog četvrtka napao dva naftna tankera u Omanskom zaljevu, ključnoj naftnoj izvoznoj ruti. Iran je zanijekao umiješanost.

“Iranske obavještajne agencije nedavno su razotkrile i raspustile jednu od najkompliciranijih mreža kibernetičke špijunaže CIA-e koja je imala važnu ulogu u operacijama te agencije u brojnim državama”, rekao je u ponedjeljak tajnik iranskog Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti Ali Shamkhani, prenosi “Hina”.

Još se ne zna koliko ljudi je uhapšeno

“Informacije o razotkrivenim mrežama podijelili smo sa saveznicima, što je dovelo do identifikacije i hapšenja obavještajnih agenata CIA-e”, citirala je Shamkhanija državna televizija IRIB.

Nije rekao koliko je točno agenata CIA-e uhićeno i u kojim zemljama.

Shamkhani je, bez detaljnog objašnjenja, rekao kako su neke informacije o slučaju Sjedinjenje Države već objavile te bi ih Iran sada mogao objaviti radi podizanja javne svijesti o slučaju.

Trump je prošle godine povukao SAD iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. te pojačava sankcije kako bi okončao izvoz sirove nafte iz Irana i ugušio tamošnje gospodarstvo.

SAD je razmjestio skupinu nosača zrakoplova i bombardere te objavio planove za slanje 1,500 vojnika na Bliski istok, čime je dodatno potaknuo strah od sukoba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh