Svijet

Boris Johnson preuzeo uvjerljivo vodstvo u utrci za čelnika Konzervativaca

Boris Johnson osigurao je većinsku podršku u prvom krugu glasanja za čelnika britanske Konzervativne stranke, dok je troje kandidata eliminirano.

Boris Johnson - CNN.com

Johnson, bivši ministar vanjskih poslova i vodeći zagovornik Brexita, dobio je 114 glasova u tajnom glasanju među više od 300 konzervativnih poslanika. Troje kandidata nije uspjelo preći izborni prag od 17 glasova potrebnih za ostanak u utrci, piše “Fena”.

Sedam preostalih kandidata natjecat će se za nasljednika Therese May na čelu Konzervativaca i premijerskoj poziciji.

Johnson se zahvalio pristalicama i objavio je u tweetu: “Oduševljen sam pobjedom u prvom krugu glasanja, ali pred nama je još dugačak put“.

Današnji rezultat nadmašuje očekivanja Johnsonovog tima i skoro je sigurno da će on biti među dvoje konačnih kandidata o kojima će se glasati među 160.000 članova stranke širom zemlje. Pobjednik će postati čelnik Konzervativaca i novi britanski premijer.

Troje kandidata je eliminirano. Poslanici Esther McVey, Mark Harper i Andrea Leadsom nisu uspjeli preći prag od 17 glasova potrebnih za ulazak u drugi krug glasanja.

Glasanjem dominira pitanje britanskog zakompliciranog napuštanja evropske unije, dok svi kandidati obećavaju da će nastaviti tamo gdje je May stala i da će izvesti zemlju iz bloka.

Britansko napuštanje EU prvobitno je bilo planirano za 29. mart, ali je odgođeno do 31. oktobra zbog političkog ćorsokaka u Londonu, prenosi “Associated Press”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh