Svijet

Meksiko i SAD postigli veliki sporazum

Američki predsjednik Donald Trump suspendovao je plan uvođenja novih carina Meksiku nakon što je ta zemlja prihvatila da preduzme snažne mjere s ciljem suzbijanja priliva migranata iz zemalja Centralne Amerike u SAD.

Donald Trump - CNN.com

U zajedničkoj deklaraciji dvije zemlje, koja je objavljena kasno sinoć, navodi se da će SAD odmah proširiti primjenu programa kojim se vraćaju tražioci azila sa južne granice nazad u Meksiko, dok se njihovi slučajevi pravno ne riješe.

U deklaraciji se navodi da će, u međuvremenu, Meksiko tim ljudima ponuditi zaposlenje, medicinsku njegu i mogućnost obrazovanja.

Meksiko se, također, saglasio da preduzme aktivnosti bez presedana i poveća mjere bezbjednosti kako bi se suzbila neregularna migracija, uključujući raspoređivanje pripadnika meksičke Nacionalne garde na teritoriji te države, posebno na južnoj granici sa Gvatemalom.

Isti izvor navodi da će Meksiko preduzeti odlučne mjere protiv mreže krijumčara ljudima i organizacijama koje trguju ljudima i njihovih nezakonitih finansijskih i transportnih mreža.

Ovim je, bar za sada, otklonjena prijetnja SAD o uvođenju novih tarifa na robu iz Meksika, navodi “AP”.

Trump je ranije na Twitteru napisao da će Meksiko, ukoliko se ne postigne sporazum, od ponedjeljka, 10. juna, početi da plaća carine za izvoz robe u SAD u iznosu od pet posto, prenosi “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh