Svijet

Velika tragedija Aboridžina: Od početka godine ubilo ih se 56, od toga 14-oro djece

Australija ima jednu od najtragičnijih, najvećih stopa samoubistava djece na svijetu, pogotovo jer je broj mladih Aboridžana koji oduzimaju sebi život u sve većem porastu.

Aboridžani - Al Jazeera Balkans

Od početka godine, 56 pripadnika domorodačkih plemena Australije, starosjedioca Aboridžana i stanovnika Torres Strait otoka, počinilo je samoubistvo. Više od polovine njih imalo je manje od 25 godina – maloljetnika je 14, od toga je dvoje djece imalo samo 12 godina, piše “Radio Sarajevo“.

Prošle godine, ukupno 180 starosjedioca Australije oduzelo je sebi život. Od tog broja, jednu trećinu čine djeca… Jezive brojke pokrenule su i nacionalnu kampanju o problemima mentalnog zdravlja među Aboridžanima.

Gerry Georgatos, bivši koordinator Nacionalne službe za pomoć starosjediocima, otkrio je da je samoubistvo počinilo i jedno dijete od devet godina te da je drugi 6-godišnjak pokušao sebi oduzeti život: “Potpuno je nezamislivo da je dijete od 6 godina razmišljalo da se ubije, ali to je naša surova realnost i naše moralne i političke obaveze su da hitno riješimo ovu krizu.

On upozorava da vlasti Australije, nažalost, ne čine dovoljno.

Rochelle Pryor, 14-godišnjakina iz Pertha, ubila se zbog vršnjačkog nasilja. Svakodnevno su je djeca iz škole verbalno zlostavljala jer je Aboridžanka. U periodu od tih devet dana ubila se i 15-godišnjakinja na zapadu Austrlije, a onda i 12-godišnjakinja iz Pilbare. Već sljedeći mjesec, ubila se još jedna 14-godišnjakinja, a onda i 12-godišnjakina iz Adelaide. Isti dan je 12-godišnji dječak iz Brisbane hitno prevezen u bolnicu jer je pokušao da se ubije…

Kako se navodi u jednom istraživanju, najveći motiv suicida jeste siromaštvo. Georgatos je otkrio da su, od 56 osoba koje su se ubile ove godine, njih 51 bili stanovnici najsiromašnijih naselja. Troje od preostalo petoro su bili beskućnici.

Siromaštvo ubija. Nasilje u porodici, se*sualno zlostavljanje, vršnjačko nasilje, ovisnost, mentalni problemi – sve je to češće kod osoba koje su hronično siromašne“, upozorava Georgatos.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh