Svijet

“Propali raj”: Mjesto bez političara u kojem su zabranili pušenje, alkohol i meso

Glavna ideja komune je bio stvaranje raja na Zemlji koji bi bio sastavljen od zdravih i sretnih pojedinaca, a koji žive u skladu s prirodom te bez ikakve politike.

Penedo - Punkufer.dnevnik.hr

Penedo je komuna u federalnoj saveznoj državi Rio de Janeiro u blizini Nacionalnog parka Itatiaia koje je 1929. godine osnovala grupa Finaca na čelu s pastom Toivom Uuskalliom. On je emigrirao u Brazil zajedno s grupom vjernika jer je bio uvjeren kako ga je Bog odabrao da izgradi finsku utopiju u tropima, piše “Punkufer“.

Glavna ideja komune je bio stvaranje raja na Zemlji koji bi bio sastavljen od zdravih i sretnih pojedinaca, a koji žive u skladu s prirodom te bez ikakve politike. Zdravlje im je bilo vrlo važno, pa su odlučili biti vegani, zabraniti pušenje cigareta te ispijanje alkoholnih pića.

Dakako, u ovu su zemlju donijeli i nezaobilaznu finsku saunu, koja potiče rad imuniteta, poboljšava cirkulaciju te pomaže tijelu da odbaci štetne tvari iz organizma.

Komunu su osnovali na nekadašnjoj farmi kavi. Iako je zbog osiromašenog zemljišta bilo teško pokrenuti uzgoj novih kultura, Toivu i njegovim pristašama to je ipak pošlo za rukom. Uspjeli su uzgojiti kukuruz, banane i citrusno voće. Svi su članovi besplatno radili na farmi u zamjenu za smještaj i hranu.

Četrdeset godina prošlog stoljeća članovi komune su shvatili da se moraju okrenuti novim gospodarskim sektorima ako žele preživjeti. S vremenom su prigrlili turizam, a komunu su otvorili znatiželjnicima koji su željeli iskusiti finski način život usred Brazila.

Kroz desetljeća su se gradili te otvarali novi hosteli, trgovine i restorani, a Penedo je postao turistički hit ili ‘Mala Finska’ u Brazilu zajedno s kućom Djeda Mraza. Danas ovo mjesto naseljavaju uglavnom Brazilci, a Penedo posjećuje otprilike 40.000 turista godišnje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh