Svijet

Putin u posjeti Krimu na petu godišnjicu aneksije

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je obilježio petu godišnjicu aneksije Krima od Ukrajine, posjetom tom crnomorskom poluotoku.

Vladimir Putin na Krimu - Hina.hr

Putin je danas prisustvovao ceremoniji otvaranja nove elektrane na Krimu, u okviru napora Moskve da unaprijedi infrastrukturu regije. Ukrajina je prekinula sve linije snabdijevanja poluotoka električnom energijom i blokirala isporuke robe preko teritorije koju je Moskva anektirala 2014. godine.

Ruski napori modernizacije uključuju izgradnju 19 kilometara dugog mosta preko Kerčkog moreuza koji povezuje Crno i Azovsko more i koji je otvoren prošle godine. Projekat vrijedan 3,6 milijardi dolara pomogao je u poboljšanju veza s Krimom, koji je ranije zavisio od trajektnog prometa često prekidanog zbog jakih vjetrova.

Rusija je anektirala Krim u martu 2014. godine nakon nabrzinu sazvanog referenduma, u potezu koji je izazvao američke i sankcije EU, prenosi “Hina”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh