Svijet

Merkel poručuje: “Rusija ostaje naš partner”

Kancelarka Angela Merkel u subotu je iznijela robusnu odbranu njemačkih vanjskotrgovinskih odnosa s Rusijom, tražeći od globalnih čelnika na konferenciji u Muenchenu da rade zajednički u bavljenju svjetskim problemima.

No image - Haber.ba

Obraćajući se publici u kojoj je bila i Ivanka Trump, kćerka američkog predsjednika Donalda Trumpa, Merkel je branila planove novog gasovoda od Rusije ka Njemačkoj koje je on kritikovao, piše “Fena”.

Trump je kritikovao Njemačku da je “talac” Rusije u njenom oslanjanju na ruske energente, ali je Merkel ustvrdila:

Tokom Hladnog rata uvozili smo velike količine ruskog gasa, i ne znam zašto bi stvari trebale biti gore danas kada kažemo: Rusija ostaje partner. Želimo i li učiniti Rusiju isključivo ovisnom o Kini? Da li je to u našem evropskom interesu? Ja to ne mislim – kazala je njemačka čelnica.

Tokom sesije pitanja i odgovora, Merkel je izjavila kako bi bilo pogrešno politički isključiti Rusiju.

Geostrateški, Evropa ne može imati interesa u prekidu svih veza s Rusijom – kazala je.

Trump je također često kritikovao golemi trgovinski suficit koji Njemačka, najveća evropska ekonomija, ima sa Sjedinjenim Državama, i zaprijetio uvođenjem tarifa na njemačke automobile.

Mi smo ponosni na naše automobile i tako treba biti – izjavila je Merkel, dodajući da su, ipak, brojna vozila proizvedena u Sjedinjeninm Državama i izvezena u Kinu.

Ako se to smatra prijetnjom sigurnosti Sjedinjenih Država, m smo šokirani – kazala je ona na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji, izazivajući aplauz publike.

Merkel je apelovala na saradnju u širokom spektru pitanja, od bavljenja Iranom do sprečavanja nove migrantske krize.

Ona je upitala da li je američka odluka da napusti iranski nuklearni sporazum i da povuče vojnike iz Sirije najbolji način bavljenja uticajem Teherana u regiji.

Jedino pitanje je kako da postignemo zajednički cilj – da li da to učinimo poništenjem naših sporazuma ili korištenjem manje količine onoga što nam je na raspolaganju? To je taktičko pitanje – kazala je.

Odgovarajući na pitanje o međunarodnim odnosima koje su postavili orgnizatori konferencije “Velika slagalica: ko može sastaviti dijelove?” – Merkel je odgovorila izazivajući buran aplauz: “Samo svi zajedno“.

Direktorica Međunaronog monetarnog fonda Christine Lagarde bila je među onima koji su ustali kako bi aplaudirali Merkel, prenosi “Reuters”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh