Svijet

“Trumpova namjera gradnje zida čini Ameriku manje sigurnom”

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump potpisao je deklaraciju o vanrednom stanju kako bi mogao ispuniti svoje predizborno obećanje o izgradnji zida na granici s Meksikom.

Nancy Pelosi - Time.com

Međutim, sada ga čeka teška pravna bitka s protivnicima da bi realizirao svoju zamisao.

Trump je zatražio da Kongres u budžet uključi novac za zid, no Demokrati koji čine većinu u Zastupničkom domu tome su se uprotivili, prenosi “Hina”.

Trump je proglasio vanredno stanje kako bi bio u mogućnosti da dođe do sredstava koja su zastupnici namijenili za druge potrebe kako bi izgradio zid odnosno da zaobiđe Kongres kako bi deblokirao sredstva za njegovu izgradnju.

Demokrati su odmah osudili njegovu inicijativu koja, po njima, nema nikakvo opravdanje i pozvali zastupnike s obje strane da se mobiliziraju kako bi onemogućili predsjednika da djeluje suprotno ustavu.

“Svi znaju da zidovi funkcionišu”, rekao je američki predsjednik u petak te spomenuo “invaziju” kao razlog zbog kojeg treba izgraditi zid.

Međutim, žestoko mu se usprotivila predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

“Predsjednikova ilegalna deklaracija koja polazi od nepostojeće krize, žestok je udarac našem ustavu i čini Ameriku manje sigurnom”, napisali su predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi i šef demokratske manjine u Senatu Chuck Schumer.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh