Region

Rama: Lideri zemlja zapadnog Balkana trebaju staviti potrebe svojih građana na prvo mjesto

Premijer Albanije Edi Rama kazao je u ponedjeljak u Skopju da lideri zemlja zapadnog Balkana trebaju staviti potrebe svojih građana na prvo mjesto…

Edi Rama - Expo2015.org

Premijer Albanije Edi Rama kazao je u ponedjeljak u Skopju da lideri zemlja zapadnog Balkana trebaju staviti potrebe svojih građana na prvo mjesto i ostaviti politiku i povijest po strani, kako bi iskoristili priliku i pristupili jedinstvenom tržištu Evropske unije (EU).

“Ovdje smo da zajedno s američkim i europskim predstavnicima razgovaramo o glavnim koracima koje treba poduzeti i koji će nas dovesti bliže Europskoj uniji”, rekao je Rama.

Rama je rekao da će danas u Skopju biti riječi o Planu rasta i o “mogućnosti koju su do sada imale samo države članice EU a to je pristup jedinstvenom tržištu”.

“Ovo je velika promjena i prilika koju ne smijemo propustiti te je važno da šest balkanskih država stave potrebe svojih građana na prvo mjesto i ostave politiku i povijest po strani”, rekao je Rama, prenosi Beta.

Kosovski premijer Albin Kurti kazao je u ponedjeljak u Skopju da je Europska unija (EU) cilj i sudbina Kosova i zemalja zapadnog Balkana.

Kurti je to kazao uoči sastanka “Plan rasta zapadnog Balkana i brža integracija u EU”, čiji je cilj ekonomski rast regije i ubrzanje odgovarajućih reformi koje bi te zemlje približile EU, a koja će u razdoblju od 2024.-2027. godine izdvojiti 6 milijardi eura za taj plan.

“Danas će Kosovo dostaviti popis reformi o kojima se razgovaralo, dok ćemo sljedećih dana dostaviti i listu indikativnih projekata. Što se tiče reformi, imamo reformu javne uprave i upravljanja javnim financijama dok među projektima imamo one za zelenu agendu, digitalizaciju, ulaganja u privatni sektor i sužavanje infrastrukturnog jaza”, rekao je Kurti, prenose Reporteri net.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da su ovakvi susreti važni za razvoj regije te da se na sastanku u ponedjeljak u Skopju prvi put razgovara samo o ekonomskim pitanjima, ističući da postoje velike razlike u političkim.

“Što se tiče Srbije, predstavili smo naš plan ekonomskog rasta za iduće tri godine i on je u skladu s onim što radimo s EU. Učinit ćemo sve da reforma bude takva da imamo pristup financijskim sredstvima što prije, sa svima ostalima. Vjerujem da ćemo svi zajedno, radeći na ovom planu, napraviti veliki napredak”, rekao je Vučić, prenosi Radio Slobodna Europa.

Premijer Crne Gore Milojko Spajić izjavio je danas u Skopju da se nada da će se s reformama predviđenim Planom rasta za zapadni Balkan, koji je usvojila Europska komisija, početi tijekom ove godine.

“Plan rasta za zapadni Balkan je veoma važna prilika za sve nas, uzbuđeni smo i nadam se da će početi što prije, to jest još ove godine. Mislim da je veoma važan signal ne samo za države regije već i za poslodavce koji žele ulagati u zapadni Balkan”, izjavio je Spajić uoči početka sastanka o Planu rasta za zapadni Balkan.

Europska unija je u prosincu prošle godine poručila zemljama zapadnog Balkana kako više nema vremena za čekanje da normaliziraju međusobne odnose, te da se to mora uraditi brzo, kao uvjet da se iskoriste sredstva iz plana za ekonomski rast.

Kosovo i Srbija, uz potporu Europske unije, vode dijalog za normalizaciju odnosa, a napredak u dijalogu naveden je kao uvjet za pristup ovim fondovima EU.

Na sastanku, čiji je domaćin premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, sudjeluju premijer Albanije Edi Rama, premijer Crne Gore Milojko Spajić, premijer Kosova Albin Kurti, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i ministar financija i trezora u Vijeću ministara BiH Srđan Amidžić, priopćeno je iz Vlade Sjeverne Makedonije .

Na sastanku također sudjeluje generalni direktor za susjedstvo i pregovore o proširenju u Europskoj komisiji Gert Jan Koopman i pomoćnik državnog tajnika SAD-a za europska i euroazijska pitanja James O’Brien, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh