Region

Osmani proglasila Dan žalosti na Kosovu zbog ubistva policajca

Danas je na Kosovu dan žalosti. Odluku je donijela kosovska predsjednica, Vjosa Osmani, u znak poštovanja ubijenom policajcu kod Banjske.

Vjosa Osmani - vijesti.ba

„Predsjednica Republike Kosovo, Vjosa Osmani, u skadu sa Ustavom Kosova, odlučila je da ponedeljak, 25. septembar 2023. godine, bude proglašen nacionalnim danom žalosti u čast policajca Afrima Bunjakua, ubijenog na sjeveru Kosova“, naveli su iz kosovskog predsjedništva, prenosi KoSSev.

Podsjetimo, incidenti u Banjskoj započeli su u nedjelju nešto prije 3 sata. U ovom je selu u zvečanskoj opštini u zasjedi ubijen narednik Kosovske policije, a dva policajca su povrijeđena.

U razmjeni vatre koja se nastavila tokom jučerašnjeg dana povrijeđen je još jedan pripadnik Kosovke policije.

Sa druge strane, ubijena su najmanje tri napadača, a uhapšena dva i još četiri osobe koje se dovode u vezu sa njima, zbog toga što je kod njih pronađena radio veza.

U Prištini su se sinoć palile svijeće za ubijenog narednika KP, koji je iza sebe ostavio troje djece, dok se u njegovoj kući u Samodreži kod Vučitrna primalo saučešće. Dom Binjakua posjetili su juče najviši prištinski zvaničnici.

Sa srpske strane saučešće je prva uputila Eparija Raško-prizrenska koja je osudila napad.

Saučešće je uputio i srpski predsjednik, uz navode da osuđuje ubistvo, ali i uz teške kritike na račun kosovskog premijera, Kosovske policije i međunarodne zajednice zbog jučerašnjih dešavanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh