Region

Snažno nevrijeme poharalo regiju, približava se BiH: U Sloveniji pada tuča, u Austriji poplave

Sjeverna Italija se nastavlja suočavati s veoma teškim nevremenom u ponedjeljak, pri čemu su mnoge pokrajine pogođene pljuskovima, grmljavinom, snažnim vjetrovima i odronima tla, među ostalim ekstremnim slučajevima.

nevrijeme - novi

Centar Trsta je u ponedjeljak poplavljen nakon što su pljuskovi i oluja zahvatili sjeveroistočni talijanski lučni grad, a nevrijeme je pogodilo i Sloveniju, gdje su vatrogasci zbog poplava morali intervenirati na više područja, a zabilježeni su i nestanci struje.

Mnogi građani i turisti su se u Trstu sklonili u ugostiteljskim objektima na priobalnom Trgu talijanskog jedinstva i oko njega. Vjetrovi su otpuhali mnoge stolove kafića i drugi vanjski namještaj.

Oluja je na središte grada ispustila ogromnu količinu vode u roku od 20 minuta, nakon čega se nebo razvedrilo.

Sjeverna Italija se nastavlja suočavati s veoma teškim nevremenom u ponedjeljak, pri čemu su mnoge pokrajine pogođene pljuskovima, grmljavinom, snažnim vjetrovima i odronima tla, među ostalim ekstremnim slučajevima.

Visok vodostaj je također zabilježen u nešto južnijoj Veneciji.

Na drugoj strani zemlje, u sjeverozapadnoj pokrajini Pijemont, vatrogasci i policija su morali intervenirati ralicom kako bi oslobodili nekoliko automobila zarobljenih u snijegu u planinskom prijevoju Colle dell’Agnello u blizini grada Cuneo na granici između Italije i Francuske.

Niko nije povrijeđen, vozila su se kasnije spustila u dolinu, a cesta je i dalje zatvorena.

Situacija je također bila kritična u Lombardiji na sjeveru, gdje je desetak ljudi evakuirano zbog djelimičnih poplava.

Ekstremni vremenski uvjeti su također poremetili nacionalni saobraćaj, a državni operator za ceste Anas je najavio zatvaranje triju većih prometnica u sjevernim pokrajinama Lombardiji i Pijemontu.

Uprava Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje je javila da su vatrogasci oko podne morali intervenirati zbog poplava na područjima Tolmina, Nove Gorice, Zagorja ob Savi, Laškog, Velenja i Celja, među ostalima, piše slovenska agencija STA.

Tuča i nestanci struje
Nestanci struje su zabilježeni u Slovenskom Primorju, a tuča u gradu Ajdovščini.

Primorsku je ujutro zahvatilo prvo nevrijeme s obilnim pljuskovima sa zapada. Slovenska agencija za okoliš Arso je oko podne objavila da se slovenskoj Istri s juga približava olujni sistem, koji će se pomicati prema sjeveru. Nevrijeme je bilo popraćeno i snažnim naletima vjetra te mjestimičnom tučom.

Na širem području Ajdovščine je kratkotrajna, ali velika tuča prouzročila određenu štetu, prije svega na osobnim vozilima i nekim krovovima.

Voda je poplavila niža područja u priobalju, poput općine Izole, gdje je more preplavilo Veliki trg.

Zbog kiše je na Prešernovom trgu u Kopru bilo 30 centimetara vode.

Vjetar je na širem području lomio grane i pomicao predmete, a u Šmarju pri Kopru je odnio dio krovišta školske zgrade. Tuča je padala na ograničenim područjima. Vatrogasci su na terenu, a još nema pojedinosti o nastaloj šteti. prenosi novi


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh