Region

Vakula objavio veliku prognozu za avgust i jesen: ‘Ovogodišnji juli je među 10 najtoplijih’

Prognoze za drugo i treće desetodnevlje kolovoza nisu još dovoljno pouzdane, ali postoji veća vjerojatnost dugotrajnijeg razdoblja suhog, stabilnog i razmjerno toplog vremena diljem Hrvatske, a jesen također neće biti hladna

Meteorolog Zoran Vakula objavio je za HRT veliku prognozu koja obuhvaća analizu vremenskih prilika pri čemu je kod ljetnih pljuskova količina oborina bila nejednako raspoređena, što je i uobičajeno za to doba godine.

Međutim, može se zaključiti kako je kišovitije bilo u zapadnim kopnenim krajevima te na području sjevernog Jadrana. U srednjoj te u unutrašnjosti Dalmacije je bio izraženiji manjak oborina u odnosu na višegodišnje srednje vrijednosti.

Prema trenutačno dostupnim podacima, u Rijeci je ovo bio najkišovitiji srpanj još od 1948. godine, od kada se služebna mjerenja obavljaju na toj postaji DHMZ-a. Ukupna srpanjska količina oborina je bila 216,7 litara po četvornom metru, a dosadašnji rekod je bio iz srpnja 1960. godine, točnije 201,3 mm.

Na postaji Split Marjan je tijekom srpnja izmjereno 2,5 mm oborine. Od 1948. godine pa do danas je manje od toga bilo samo pet puta u srpnju pri čemu je najmanje bilo 1993. i 2013. godine – izmjereno je samo 0,3 mm.

Ovogodišnji srpanj među deset najtoplijih
Srednja je srpanjska temperatura zraka u većini Hrvatske bila za 1 do 2 °C viša od prosjeka iz posljednjeg klimatološkog razdoblja od 1991. do 2020. godine.

U Rijeci je ovogodišnji srpanj bio osmi najtopliji u povijesti mjerenja na toj postaji, dok je na zagrebačkom Maksimiru bio sedmi. Na splitskom Marjanu i Osijeku peti, Dubrovniku i Gospiću treći, a na Zavižanu čak drugi.

Podjednako srpnju i dosadašnji dio ove godine, točnije od razdoblja 1. siječnja do 31. srpnja je u većini Hrvatske bilo među osam najtoplijih takvih razdoblja u povijesti službenih mjerenja.

Zagreb je na korak do rekorda po količini oborina ove godine. Na drugom je mjestu ukupna količina oborine dosadašnjeg dijela 2023. godine na postaji Zagreb Maksimir. Više od ovogodišnje 692 litre po četvornome metru u prvih sedam mjeseci bilo je samo 2014. godine.

Na Jadranu su manja odstupanja. U Dubrovniku čak postoji manji manjak u usporedbi s višegodišnjim srednjim vrijednostima.

Prognoza za kolovoz
Početak kolovoza očekuje se promjenjibo vrijeme, uz temperaturu zraka koja je prosječna za ovo doba godine, a osobito tijekom prvog vikenda i osjetno nižom od uobičajene. Uz to se očekuje učestala pojava pljuskova s grmljavinom, posebice od kraja utorka te noći na srijedu te u drugom dijelu petka te subotu prijepodne.

Ponegdje će opet biti olujnog nevremena, posebice u unutrašnjosti te sjevernom dijelu Jadrana, ali biti će prisutna pojava ciklone i u južnim krajevima. Savjetuje se pozornije praćenje svakodnevnih vremenskih prilika te upozorenja na opasne vremenske pojave stručnjaka DHMZ-a.

Prognoze za drugo i treće desetodnevlje kolovoza nisu još dovoljno pouzdane, ali postoji veća vjerojatnost dugotrajnijeg razdoblja suhog, stabilnog i razmjerno toplog vremena ne samo na srednjem i južnom Jadranu nego diljem Hrvatske i bliže okolice.

Na jesen bez hladnoće i suša
Ukoliko se ostvare trenutačne prognoze za razdoblje od rujna do studenog, neće biti ni hladnoće ni suše.

U većini Hrvatske i srednja sezonska temperatura zraka i ukupna sezonska količina oborine vjerojatno će biti viša od prosjeka, ali se radi o dugoročnoj prognozi, koja ima još uvijek može biti promjenjiva, piše Vakula za HRT.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh