Region

SAD ograničile putovanja bez viza za vlasnike pasoša Mađarske

Sjedinjene Države su u utorak uvele nova ograničenja za putovanja građanima Mađarske zbog zabrinutosti da identitet skoro milion stranaca kojima su mađarski pasoši odobreni tokom devet godina nije dovoljno verifikovan, saopštile su američka ambasada i zvaničnik vlade.

Mađarska - shutterstock

Ograničenja se odnose na američki program za ukidanje viza, koji omogućava vlasnicima pasoša iz 40 zemalja da uđu u Sjedinjene Države radi poslovanja ili turizma bez vize do 90 dana.

Period važenja putovanja za nosioce mađarskih pasoša u okviru elektronskog sistema za odobrenje putovanja smanjen je sa dve na godinu dana, a svaki putnik će biti ograničen na po jedan ulazak u Sjedinjene Države.

To su jedina ograničenja te vrste među 40 država učesnica Programa za ukidanje viza.

Visoki zvaničnik američke vlade, koji nije želeo da mu se otkriva identitet, rekao je da je promena usledila nakon više godina neuspešnih napora SAD da rade sa mađarskom vladom na rešavanju bezbednosnih problema.

Stotine hiljada mađarskih pasoša izdato je bez ispunjavana strogih zahteva za proveru identiteta, neki od njih izdati su kriminalcima koji predstavljaju pretnju po bezbednost i nemaju veze sa Mađarskom, rekao je zvaničnik.

Izdato na stotine hiljada pasoša, između ostalog i Mađarima u Srbiji
Mađarska vlada, pod vođstvom premijera Viktora Orbana, počela je da nudi pojednostavljenu proceduru naturalizacije onima koji tvrde da su mađarskog porekla 2011. godine, čak i ako ne žive ili ne nameravaju da žive u Mađarskoj.

Stotine hiljada od najmanje dva miliona etničkih Mađara koji žive u susednim zemljama — pre svega u Rumuniji, Srbiji i Ukrajini — steklo je mađarsko državljanstvo po pojednostavljenoj proceduri.

Kritičari su rekli da je program omogućio etničkim Mađarima koji ne plaćaju poreze i koji žive u drugim zemljama da glasaju na mađarskim izborima, dajući Orbanovoj vladajućoj stranci Fides izbornu prednost.

Sjedinjene Države su ranije kategorisale Mađarsku kao privremenu članicu Programa za ukidanje viza zbog zabrinutosti.

Mađarska vlada je odgovorila na ograničenja u utorak u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

U saopštenju se navodi da su Sjedinjene Države zahtevale lične podatke etničkih Mađara u inostranstvu sa dvojnim državljanstvom i da mađarska vlada nije bila voljna da pruži te informacije kako bi zaštitila bezbednost tih građana.

“Zbog toga se administracija predsednika Džoa Bajdena sada sveti Mađarima”, navodi se u saopštenju, prenosi VoA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh