Region

Rusi, Ukrajinci, Turci… 100.000 stranaca sa dozvolom boravka u Crnoj Gori

U Crnoj Gori trenutno živi 94.908 stranaca na privremenom boravku, stalnom boravku i po osnovu privremene zaštite, najnoviji su zvanični podaci koji su za N1 dostavljeni iz MUP-a te zemlje.

Crna Gora - Volimpodgoricu.me

Najviše odobrenih je po osnovu privremenog boravka, a prednjače Rusi.

Ukupni trenutni broj stranaca koji u Crnoj Gori imaju neku vrstu boravka izgleda ovako:

PRIVREMENI BORAVAK: 59.559

STALNO NASTANJENJE: 30.087

UKUPNO: 89.646

Broj osoba iz Ukrajine koja imaju boravak po osnovu odobrene privremene zaštite na dan 14.06.2023. godine, po osnovu odobrene i produženja privremene zaštite je 5.262.

Ovim podacima potvrdile su se ranije nezvanične informacije da u Crnoj Gori ima blizu 100 000 stranaca, koji tu žive i rade.

Mnogi Rusi, Ukrajinci, pa i stanovnici Azerbejdžana dolaze s porodicama, bježeći od rata u Ukrajini, nestabilnosti u svojim zemljama, ili zbog posla.

Sve više i Turska dolazi u ovu zemlju, jer se otvaraju turske kompanije.

S obzirom da u Crnoj Gori prema zvaničnom popisu zivi oko 600 000 stanovnika, jasno je da je u toj mediteranskoj državi sada jedna šestina novog stanovništva iz inostranstva. Demografska je to injekcija, ali i izazov Crnoj Gori, posebno s aspekta da strukturu tog stanovništva uglavnom čine mladi, porodični ljudi sa djecom, piše N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh