Region

Otvorena najveća međunarodna vojna vježba na Balkanu “Defender Europe ’23”

Kosovo je domaćin za 24.000 vojnika iz 25 zemalja, a vojnu vježbu predvodi američka vojska za Evropu i Afriku

Svečanom ceremonijom u Prištini je otvorena najveća međunarodna vojna vježba na Balkanu “Defender Europe ’23” (Branioci Evrope) u organizaciji Sjevernoatlantske alijanse (NATO), javlja Anadolija.

Ceremoniji održanoj na Trgu Skenderbeg prisustvovali su predsjednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Albin Kurti, poslanici Skupštine Kosova, ministri Vlade Kosova, gradonačelnici opština, predstavnici NATO-a i KFOR-a, te ambasadori akreditovani na Kosovu.

Ova vježba historijska po mnogim aspektima
Predsjednica Osmani je u svom govoru rekla da je ova vježba historijska u mnogim aspektima, posebno za najmlađu vojsku na evropskom kontinentu, za Kosovske bezbjedonosne snage.

– Zajedno smo jači protiv snaga koje žele da nas podijele, dokazujući da su naše jedinstvo i saradnja ključni za sigurniju i mirniju budućnost. Glavni cilj “Defender 23” jeste da se demonstrira vojna i borbena sposobnost Sjedinjenih Država i savezničkih snaga protiv potencijalnih agresora i da uvjeri evropske saveznike i partnere da je kontinent bezbjedan od mogućih napada – naglasila je Osmani.

Premijer Kurti rekao je da je Kosovo na četvrtom mjestu po broju učesnika ove vježbe, što pokazuje volju za promjenu odbrambenog sistema KBS-a.

– Bezbjednost evropskog kontinenta je naš vitalni interes, kao zemlje koja vjeruje u ono što voli, ljudska prava i vladavinu prava, mir i demokratiju. “Defender Europe 2021” održan je manje od godinu dana prije nego što je Rusija na najagresivniji i najbrutalniji način otkrila svoje krvave namjere da se nasilno proširi duboko u Evropu. “Defender Europe 23” odvija se u napetoj stvarnosti 15 mjeseci nakon ruske invazije na Ukrajinu i kao takav direktno se bavi ne samo budućnošću Evrope već i cijelog svijeta. Stoga je neophodna priprema za suočavanje sa poznatim prijetnjama, kao i sa nepredvidivim – naglasio je Kurti.

Intenzivne pripreme
Naveo je da su više od godinu dana vršene intenzivne pripreme za uspješnu realizaciju ove vježbe, kroz ulaganje u opremu i sisteme naoružanja, infrastrukturu, obuku i obrazovanje.

Ministar odbrane Armend Mehaj rekao je da Kosovo gradi vojsku prema standardima NATO-a.

– Naše odredište je jedno i jedino, članstvo u NATO. Dakle, ispunit ćemo svaku obavezu koja je potrebna da postanemo doo Sjevernoatlantske alijanse – naglasio je Mehaj.

Prisutnima se obratio i američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenir (Jeffrey Hovenier) koji je kazao da je cilj vježbe da pokaže da spremnost i voljna da za zajedničku savezničku odbranu od opasnosti. Pohvalio je brzu reakciju KBS-a nakon zemljotresa u Turskoj i Albaniji.

Kosovo je domaćin za 24.000 vojnika iz 25 zemalja, a vojnu vježbu predvodi američka vojska za Evropu i Afriku. U vojnoj vježbi učestvuje 1.300 pripadnika KBS-a, a kosovski dio će biti izveden u Babaju i na aerodromu u Đakovici.

Kosovo će od 21. maja do 2. juna biti domaćin međunarodne vježbe u regionu zapadnog Balkana “Defender Europe ’23”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh