Region

Hrvati su najdeblji narod u Evropskoj uniji, ljekari upozorili na ovaj problem

Građani Hrvatske su najdeblji narod u Evropskoj uniji, navedeno je na sedmoj Konferenciji o debiljini u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Debljina - Ilustracija

“Oko 35 posto djece i 65 posto odraslih u Hrvatskoj imaju prekomjernu tjelesnu masu i debljinu. Djeca su na visokom petom mjestu, dok su nam odrasli prvaci Europe, kako muškarci, tako i žene”, izjavila je Sanja Musić Milanović, voditeljica Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), prenosi Hina.

Iznijela je i podatak da je u 2019. čak 2,7 posto BDP-a potrošeno na bolesti koje su vezane za debiljinu.

“To je 1,71 milijarde eura. Ako nastavimo ovako, 2060. odlazit će 3,5 posto BDP-a, oko 5,8 milijardi eura trošit ćemo na nešto što je preventabilno”, upozorila je.

Dodala je da je debljina rezultat okruženja koje tjera ljude na to da konzumiraju više hrane, a troše manje energije. Ministarstvo zdravstva prošle je godine pokrenulo radnu skupinu za izradu prijedloga akcijskog plana za prevenciju debljine.

Direktorica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam Ministarstva zdravstva Ivana Portolan Pajić kazala je da još traje usuglašavanje akcijskog plana. Očekuje se da će biti donesen polovinom ove godine.

Psihijatar Veljko Đorđević spomenuo je da je debljina jedan od vodećih uzroka smrtnosti.

“Pretilost je smrtonosna bolest koju trebamo prevenirati, liječiti i pratiti kroz cijeli život”, kazao je. prenosi klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh