Region

Potonuo turistički brod kod Tivta: Strahuje se od izlivanja nafte

Na brodu navodno nije bilo nikoga od članova posade

brod - Vijesti-me

Turistički brod “Knez Lipovac II” potonuo je večeras na vezu na Obali Đuraševića u Krtolima kod Tivta u Crnoj Gori.

Drveni brod dugačak preko 20 metara nagnuo se na lijevi bok i pod za sada još neutvrđenim okolnostima, potonuo u plićak na mjestu na kojem je bio vezan tzv. četverovezu.
Na brodu nije bilo članova posade

Na “Knezu Lipovcu II” u trenutku nesreće, navodno nije bilo nikoga od članova posade.

Brod je potonuo pod udarima orkanske bure koja trenutno u Boki duva brzinom od preko 60 čvorova na sat.

Zbog oluje i mraka trenutno se ne može sa sigurnošću utvrditi ima li izliva nafte i ulja u more iz potopljenog broda.

O incidentu su obaviještene nadležne službe – Lučka kapetanija Kotor, Inspekcija sigurnosti plovidbe, Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, kao i Služba zaštite i spašavanja Tivta.
Nadležne službe na licu mjesta

Iako su predstavnici tih službi izašli na lice mjesta, zbog nevremena, mraka i orkanske bure za sada se ništa konkretnije ne može poduzeti.

Vlasnik broda će svakako, dobiti zvaničan nalog da kada to vremenske prilike dozvole, podigne i ukloni uništeno plovilo.

Pitanje je međutim, da li će se drveni brod u međuvremenu pod udarima vjetra i valova koji trup “Kneza Lioovca II” “kotrljaju” po morskom dnu u plićaku, do tada dodatno oštetiti ili možda čak potpuno razoriti ovaj brod. prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh