Region

Žohar Čretnik: U Sloveniji nova omikron verzija koronavirusa bolje izbjegava imunološki odgovor i zaraznija je

Više od 16.500 novozaraženih koronavirusom potvrđeno je u četvrtak u Sloveniji, a karantine i izolacije uveliko onemogućavaju normalan rad u državi, javlja Anadolu Agency (AA).

Omikron - Screenshot

Naime, u četvrtak je potvrđeno oko 2.000 više novih slučajeva zaraze nego u srijedu. Sedmodnevni prosjek novozaraženih je već više od 12.000, a u Sloveniji ih je aktivno zaraženo više od 140.000 ljudi.

Brojne izolacije i karantine paraliziraju rad u bolnicama, staračkim domovima, školama, vrtićima i privredi. Više od petine zaposlenih je odsutno u nekim bolnicama.

U Sloveniji je već potvrđen slučaj nove verzije koronavirusa, podvrste omikron.

“Ima svoje specifične mutacije koje ga čine prilično različitom od podvrste BA1. Ako ilustrujemo genetskom razdaljinom, BA2 je barem toliko udaljen od BA1 koliko se alfa verzija razlikuje od osnovne Wuhan verzije, to je velika genetska promjena”, rekla je Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalne laboratorije za zdravlje, životnu sredinu i hranu (NLZOH).

Navela je da se još ne zna kako ove genetske promjene utiču na svojstva novog omikrona.

“S obzirom da BA2 verzija zamjenjuje BA1, možemo zaključiti da nova verzija bolje izbjegava imunološki odgovor, zaraznija je ili oboje”, navela je Žohar Čretnik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh