Region

Hrvatska uputila protestnu notu zbog spomen-ploče Milanu Tepiću u Banjoj Luci

U Gradsku upravu Banje Luke, posredstvom Ministarstva vanjskih poslova BiH, stigla je protestna nota Republike Hrvatske zbog postavljanja spomen-ploče Milanu Tepiću.

Ploču otkrili Tepićev sin i Draško Stanivuković (Foto Aleksandar ČavićGrad Banja Luka)

U informaciji se kaže da je u Ministarstvu vanjskih poslova BiH 10. januara održan sastanak pomoćnika ministrice Ljube Grkovića s ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem na zahtjev ambasadora.

Tog dana je ambasador predao protestnu notu zbog postavljanja ploče majoru JNA Milanu Tepiću u Banjoj Luci 8. januara 2022.

U protestnoj noti se navodi da je Milan Tepić raznio skladište oružja u Bjelovaru 1991. godine, i u toj samoubilačkoj akciji svjesno izazvao smrt velikog broja hrvatskih branitelja i civila, kao i ogromna materijalna razaranja grada Bjelovara. Ambasada Republike Hrvatske, takođe, ukazuje na neprihvatljivost ovakve odluke gradonačelnika i Gradske uprave Grada Banje Luke, kojom se veliča teroristički čin.

“Postavljanje ploče Milanu Tepiću u ulici koja nosi njegovo ime nije akt koji je usmjeren protiv bilo koga, pa ni protiv hrvatskog naroda”, poručio je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković povodom protestne note koju je uputila Republika Hrvatska.

On je dodao kako je poznato da na historijske događaje postoje različiti pogledali te da “vjerovatno ima ulica u Zagrebu ili Hrvatskoj čiji se naziv narodu u Republici Srpskoj ne dopada, ali kao Grad nema ambiciju da komšijama određuje kako će obilježavati spomen na svoje ljude iz prošlosti.”

Major JNA Milan Tepić 29. septembra 1991. godine izazvao je eksploziju 170 tona streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava u vojnom skladištu na Barutani u Bjelovaru. Namjera majora JNA bila je izazvati eksploziju čitavog skladišta, koju su uspjeli spriječiti hrvatski branitelji. Tom prilikom poginulo je 11 osoba, prenosi Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh