Region

Lokalni izbori u Sjevernoj Makedoniji: Biraju se gradonačelnici i opštinski Savjeti

U Severnoj Makedoniji se danas (17. oktobar) održava prvi krug lokalnih izbora, sedmi od osamostaljenja države. Glasanje se odvija od 7 do 19 časova na oko 3.500 biračkih mesta. Drugi krug glasanja zakazan je za 31 oktobar.

U 80 opština i Gradu Skoplju kao posebnoj administrativnoj jedinici, nešto više od milion i 800 hiljada građana bira gradonačelnike i članove opštinskih Saveta. U trci učestvuje 299 kandidata za gradonačelnike i skoro 11.000 kandidata iz 572 liste za 1.347 mesta u Savetima lokalnih samouprava.

U subotu su glasali pripadnici vojske, stara i iznemogla lica, kao i pritvorenici i zatvorenici.

COVID-protokoli
Kod osoba koje su pozitivne na COVID-19, onih koji su u samoizolaciji i lica u izolaciji, glasanje se izvodi u prisustvu timova sastavljenih od medicinskog osoblja. Ovo su drugi izbori koji se odvijaju u vreme pandemije korona virusa. Prethodno je to bio slučaj sa parlamentarnim izborima koji su održani u julu 2020. godine, sa specijalnim COVID-protokolima. I ovi izbori se održavaju sa strogim protokolima za sprečavanje širenja korona virusa.

Prvom krugu glasanja prethodila je kampanja koja je počela 27. septembra i trajala do 15. oktobra u ponoć, kada je usledila predizborna tišina, koja traje do završetka glasanja.

Ovo su sedmi lokalni izbori od nezavisnosti države, ali i treći na kojima se biraju gradonačelnici i savetnici u 80 opština i Gradu Skoplju.

Iako političke partije ističu da im je svaka opština jednako važna, od onoga što se moglo videti u kampanji može se zaključiti da su im veći gradovi važniji, a naročito osvajanje vlasti u glavnom gradu. U Skoplju ima 12 kandidata za gradonačelnika i 15 savetničkih lista.

Osim partijskih, na ovim izborima ima 25 nezavisnih kandidata za gradonačelnike, kao i 57 nezavisnih savetničkih listi koje su skupile neophodne potpise građana kako bi se kandidovale.

Kao i na svim lokalnim izborima, veoma je teško odrediti favorite za osvajanje najviše glasova. Ipak, ankete koje su objavljene pre nekoliko dana, ukazuju na to da će velike partije osvojiti najveći deo kolača.

Novitet na izborima – fingerprint aparati
Ono što je novo na ovim izborima je da će se glasači identifikovati preko aparata za čitanje otisaka prsta, takozvanog fingerprinta. Nabavljeno je 4.000 takvih uređaja za 3.480 glasačkih mesta, što znači da je više od 500 aparata u rezervi, u slučaju da negde nastane tehnički problem.

Ovo su prvi izbori u Severnoj Makedoniji na kojima će se koristiti ovakvi aparati, čije uvođenje je bilo na zahtev opozicije radi vraćanja poverenja u birački proces.
PROČITAJTE I OVO:
Fingerprint aparati spremni za izbore u Severnoj Makedoniji
Za lokalne izbore akreditovano je ukupno 1.045 domaćih i stranih posmatrača i prevodilaca. Prema podacima Državne izborne komisije (DIK), glasanje nadgleda više od 700 domaćih posmatrača iz nekoliko građanskih organizacija, kao i preko 300 međunarodnih posmatraca i 40 prevodilaca, od kojih je najviše onih iz specijalne misije o proceni izbora iz OEBS/ODIHR-a.

Na ovim izborima prijavljen je rekordan broj kandidatskih lista, što znači da ima mnogo biračkog materijala, izjavio je predsednik DIK-a Aleksandar Daštevski. Odštampano je oko 4,5 miliona listića i pratećeg materijala za realizaciju izbora.

“Glasački listići su zaštićeni sa preko 20 zaštita i nije moguće nikakvo falsifikovanje, niti prenošenje listića sa jednog na drugo glasačko mesto, zato što su svi listići obeleženi i zaštićeni”, kažu iz DIK-a.

Za štampanje biračkog materijala potrošeno je oko 40 tona papira za listiće i dodatnih 20 tona za zapisnike.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova, koje ima jednu od ključnih uloga u sprovođenju izbornih procesa, kažu da preduzimaju sva aktivnosti koje su predviđene Izbornim zakonikom – od dostavljanja podataka potrebnih za ažuriranje Biračkog spiska, preko obezbeđivanja uslova za mirnu, bezbednu, fer i demokratsku atmosferu, kako u toku čitavog izbornog procesa, tako i u danu glasanja, pa sve do obezbeđenja, preuzimanja i vraćanja izbornog materijala u DIK. Iz ministarstva ističu da su maksimalno spremni da odgovore na izazove oko bezbednosti izbornog procesa.

Posle prvog kruga izbora biće izabrani svi Saveti opština i Grada Skoplja, kao i oni kandidati za gradonačelnike koji osvoje preko 50 odsto od ukupnog broja glasača.

Drugi krug izbora zakazan je za 31. oktobar, a kampanja za taj krug završava se 29. oktobra u ponoć, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh