Region

U Sloveniji 133 novozaraženih koronavirusom

Koronavirus - Zena.blic.rs

U Sloveniji je u zadnja 24 sata od posljedica covida-19 umro jedan oboljeli pacijent, a potvrđeno je 133 novih zaraza, 11 manje nego dan ranije, objavio je u subotu slovenski Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Na 1757 testiranih bilo je 133 zaraženih ili 8,4 posto, sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu iznosi 117, a 14-dnevna incidencija 67,2, prema podacima ministarstva zdravstva.

U bolnicama su trenutno 32 covid pacijenta, četvoro više nego dan ranije, a jedan je pacijent preminuo, čime je ukupan broj žrtava covida-19 od početka epidemije povećan na 4.431.

Predstavnici vlade i epidemiolozi i dalje apeliraju na što veći odaziv na cijepljenje kao jedino rješenje za veću otpornost i koliko-toliko normalno odvijanje aktivnosti u novom valu epidemije koji se zbog delta varijante virusa očekuje na jesen.

Oporba je s druge strane kritična prema vladi koju optužuje da nije sve pripremila za rad škola koje se otvaraju 1. rujna.
Socijalni demokrati i Lista Marjana Šareca (LMŠ) zatražili su unatoč parlamentarnom odmoru saziv odbora za školstvo.

U svojoj inicijativi navode da se zbog četvrtog vala epidemije može lako dogoditi da škole kao i lani budu zatvorene, te da će – ako se to dogodi – krivac biti vlada koja nema pravu strategiju za povećanje procijepljenosti niti je manje od mjesec dana pred početak škole osigurala uvjete za siguran rad škola, na primjer uređaja za provjetravanje prostorija.

Opozicija zato predlaže da o svemu na posebnoj sjednici zastupnike informira premijer Janez Janša, a smatraju da je dovoljno razloga i za smjenu ministrice za obrazovanje Simone Kustec, prenosi Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh