Region

STRAVIČNA SITUACIJA U DOMOVIMA: DJECA UMIRU U SOPSTVENOM SMRADU I FEKALIJAMA, NEKI IMAJU MANJE OD 3 GODINE

Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI) se sa izvještajem obratila nadležnima 23. juna, ali odgovor do danas – nisu dobili.

Napusteno dijete - Ilustracija/RadioVitez

Djeca i mladi bez roditeljskog staranja, sa smetnjama u razvoju puštena su da umru u ustanovama socijalne zaštite u Srbiji! Oni dane provode u metalnim krevetima, atrofirani i u bolovima, objavljeno je u publikaciji Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI).

U ustanovi 6 na primjer, smrad urina, znoja, fekalija i prljave posteljine je bio preplavljujući – samo je jedan od zaključaka iz ovog izvještaja.

Maša Pavlović iz MDRI za Kurir kaže da je ovo problem koji dugo traje, i koji je rešiv, ali ne preko noći.

Ovo je sistemski problem koji traje i koji treba da riješe nadležne institucije – Ministartsvo za rad socijalna i boračka pitanja, a u to svakako treba da se uključi i Vlada Republike Srbije. Neophodno je da se što prije počne sa procesom zatvaranja samih ustanova, i za djecu i za odrasle da se obezbijede sredstva i uslovi širenja kapaciteta i poboljšanja uslova. Ono što se u tim ustanovama dešava nije u skladu Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom koju su usvojile Ujedinjene nacije – rekla je Pavlović i dodala da osobama sa mentalnim invaliditetom treba da žive u zajednicama, a ne u institucijama. prneosi “Hayat“.

Kada govorimo o djeci, treba zabraniti da se ona primaju u domove, posebno kada je riječ o mlađima od tri godine, a takvih ima. I kratak boravak djeteta u instituciji ima nesagledive posljedice! – rekla je ona, ponovivši da je neophodno je da se potpuno stopira dalji prijem djece u bilo koju instituciju.

Institucija koja je skrenula pažnju na stravičnu diskirminaciju i zlostavljanje korisnika domova je da treba da se pruži podrška biološkoj ili srodničkoj porodici, kojoj bi u pomoć mogle da pruže čak i patronažne sestre. p

Bilo bi dobro osnažiti hranitelje da i oni uzimaju djecu sa teškoćama. Ovo je problem koji može da se riješi zajedničkom saradnjom, i to što prije, jer je u domovima čak 75 posto djece sa smetnjama u razvoju kojima je odatle hitno potreban izmještaj – rekla je sagovornica Kurira.

Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom (MDRI) se sa izvještajem obratila nadležnima 23. juna, ali odgovor do danas – nisu dobili.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh