Region

PANIKA U HRVATSKOJ: Zbog uvođenja Covid pasoša prijeti potpuni kolaps turizma, šta to znači za turiste iz BiH

“Očekivano” i “presporo”, tim je riječima turistički sektor dočekao odluku Europske komisije kojom bi zemlje članice do početka lipnja trebale uvesti covid-pasoše, takozvani digitalni zeleni certifikat, koji bi trebao olakšati te osigurati ponovno pokretanje putničkog prometa na razini ove zajednice.

Distanca na plaži - Nezavisne.com

Odluka je na tragu onoga što se već ranije najavljivalo, no smatram da je rok do lipnja malo predugačak te da nas ništa ne sprečava da prije implementacije certifikata i sami donesemo odluku kako ćemo preko granica puštati osobe koje imaju potvrdu o cijepljenju bez potrebe da odlaze u karantenu. Moj je stav da ništa ne trebamo čekati”, izjavio je za Jutarnji list direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Dokazat će da je osoba ili cijepljena protiv covida-19, ili posjeduje negativan test, ili dokaz da je preboljela covid-19. Potvrda se izdaje i državljanima Europske unije, ali i stranim državljanima koji žive u Europskoj uniji i članovima njihove obitelji. Izdavanje ovih potvrda za građane EU će biti besplatno.

“Digitalna potvrda” će sadržavati podatke o cjepivu, tko je proizvođač, broj doze i datum cijepljenja. Potvrda o testiranju će sadržavati vrstu testa, datum i vrijeme testiranja, mjesto testiranja i rezultat. Priznavat će se i PCR test, ali i brzi antigenski test. Potvrda o tome da je osoba preboljela covid-19 sadržavat će datum kada je utvrđen pozitivan test, tijelo koje je izdalo potvrdu, datum izdavanja i rok trajanja,piše Slobodnabosna

Predsjednik udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba je izrazio skepsu u vezi s rokovima do jula, napomenuvši kako je za Hrvatsku važno da se uvjeti propuštanja na granicama detaljno definiraju odmah,piše

“Nadam se da će EU u donošenju rješenja vezanih uz covid-putovnicu biti brža nego što je bila dosad”, upozorio je Žgomba.

No, šta to znači za turiste iz Bosne i Hercegovine. Ukoliko tromi protokoli EU budu poštovani nije realno očekivati da Hrvatska otvori granice do kraja jula. A, što je još gore, iako je najavljeno da Covid-pasoši neće biti financirani od strane turista, troškove za PCR testove će morati snositi sami turisti, što znatno poskupljuje cijenu ljetovanja, a što će se dodatno odraziti na posjetu iz zemalja regiona. Bilo kako bilo, i ova bi turistička sezona mogla proteći bez gostiju iz BiH u Hrvatskoj, osim ako se neke odluke hitno ne promjene.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh